Przed chwilą ugotowany, wspaniały sos pomidorowy do makaronu z suszonych pomidorów. Muszę przyznać, że jest to chyba najlepszy sos pomidorowy jaki do tej pory przyrządziłam.
Słodko kwaśny bez dodatku cukru czy pomidorowego przecieru. Idealny sos do makaronu. Pięknie smakuje ze szpinakiem i salsiccia. Taki właśnie sos przygotowałam dzisiaj na obiad.
Sos pomidorowy
4 – 5 porcji
Składniki:
600 ml suszonych pomidorów w oliwie, odłóż 6 pomidorów
½ l śmietanki
200 ml wody
2 duże ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 dorodna doniczka świeżej bazylii
sól i czarny pieprz do smaku
100 g szpinaku
300 g salsiccia
50 g parmezanu
250 g makaronu, u mnie bavete
Odlej olej z pomidorów. Dodaj czosnek, bazylię, śmietankę i wodę. Zmiksuj i wlej do garnka. Dodaj zeszkloną cebulę i gotuj sos przez 10 minut. W między czasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Wybrałam makaron podobny do spaghetti zwany bavete.
Odcedź makaron ale zachowaj szklankę wody do rozcieńczenia sosu. Przelóż makaron do garnka i wymieszaj z sosem. Jeśli sos jest wciąż za gęsty dodaj wodę od makaronu. Zdejmij flak z saliccia i pokrój na plasterki. Usmaż kiełbasę na patelni na rumiany kolor.
Dodaj do makaronu wraz z pokrojonymi pomidorami (6 pomidorów) i świeżym szpinakiem. Zagotuj. Przełóż makaron na półmisek. Podaj posypany świeżo utartym parmezanem.
7 komentarzy
Uwielbiam makarony, a ten sos naprawdę mnie zachęca. Zapisuję przepis, żeby nie zapomnieć i może uda mi się wypróbować :) Nie mogę się doczekać, aż spróbuję!
Piękne zdjęcia :) a makaron i sos pomidorowy to jedne z moich ulubionych dań ;)
Moje też!
Wspaniały! Lubię dodatek suszonych pomidorów do sosu, a Twój sos musi być jeszcze pyszniejszy :)
Pozdrawiam!
Z całego słoika? No to musi być smak:-). Jestem bardzo ciekawa.
Jest!
Pyszotka, uwielbiam makaron nawet z samym sosem pomidorowym i parmezanem. często kupuję gotowe z braku czasu, Primo Gusto ma dobre, jak domowe smakują.