Lubicie risotto? Ja uwielbiam! Choć ostatnio zdecydowanie jem mniej białego ryżu, stawiając na kasze i soczewice, które są równie smaczne, a do tego zdrowsze. Dziś chciałabym zaproponować Wam pęczotto z dynią i jarmużem. Pęczak przeżywa u mnie swoisty renesans i coraz częściej gości na moim stole. A jeszcze kilka lat temu byłam do niego całkowicie zniechęcona! Pęczak kojarzył mi się z czymś nijakim, a nawet szarym, wręcz przypominającym… jajka larw. Takie były moje myśli, gdy patrzyłam na tę kaszę. Na szczęście te odpychające skojarzenia zupełnie się zmieniły. Z czasem narodziła się między nami prawdziwa miłość!
Pęczotto z dynią i jarmużem – Kremowe danie pełne zdrowia!
Pęczotto z dynią i jarmużem to moje najnowsze kulinarne odkrycie. Przygotowuje się je podobnie jak risotto – metoda praktycznie ta sama. Białe wino świetnie pasuje, ale tym razem sięgnęłam po sherry, które dodało wyjątkowego aromatu. Zazwyczaj mam w zamrażarce puree z dyni, ale tym razem użyłam dyni piżmowej.
Mam jednak ochotę następnym razem spróbować ugotować pęczotto z dynią hokkaido – jej delikatność na pewno doskonale się sprawdzi. Pęczotto, podobnie jak risotto, ma kremową konsystencję i subtelny smak, dzięki czemu świetnie komponuje się z pieczonym mięsem lub rybą.
Pęczak – niezastąpiona kasza w Twojej kuchni!
Co to jest pęczak? Pęczak to nic innego jak całe, niełuskane ziarna jęczmienia, z których powstaje kasza. Świetnie komponuje się z mięsnymi gulaszami, ale można z niego także przygotować burgery czy różnorodne sałatki. Na tej stronie znajdziecie ciekawe i nowatorskie przepisy z pęczakiem w roli głównej. Jeśli jeszcze nie pokochaliście tej kaszy, to wkrótce stanie się jedną z Waszych ulubionych – mówię z doświadczenia! Moje relacje z pęczakiem były początkowo trudne, ale po latach w końcu odnaleźliśmy wspólny język, a teraz to prawdziwa kulinarna miłość!
Przyrządzam go tak często, jak tylko się da! Uwielbiam jego delikatny, orzechowy smak i to, jak dobrze komponuje się z różnymi składnikami, jak w dzisiejszym przepisie – z kremową dynią i chrupiącym jarmużem. Mam nadzieję, że spróbujecie tego pęczotto i tak jak ja, dacie się przekonać do tej kaszy!
100 g dyniowego puree, tutaj przepis 4 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 120 g pęczaku (kasza jęczmienna) 125 ml wytrawnego sherry 500 ml bulionu z mięsa lub warzyw 50 g jarmużu, waga tylko miękkie liście 50 g utartego parmezanu sól i czarny pieprz do smakuSkładniki:
Przygotowanie:
4 komentarze
Wspaniałe! Mam dynię i nie zawaham się jej użyć w takim wydaniu!
Pewnie!
Danie prezentuje się naprawdę wspaniale ale zmiany na blogu skutecznie ciągle odwracają naszą uwagę :D Przepięknie tutaj jest :D
Dziękuję! To była najwyższa pora na zmiany.