Szafranowa granola na zimowe śniadanie

Brrrr, u nas zima ze śniegiem! Zapraszam zatem na zimowe śniadanie z szafranową granolą. Uwielbiam domową granolę i właściwie tylko taką jem aby zaspokoić moje potrzeby, bo lubię granolę z nasionami i orzechami. Szafranowa granola przeszła moje oczekiwania. Nie wiem czemu wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, bo szafranowa granola to nie tylko dobry pomysł na zimowe śniadanie ale również na deser.

szafranowa granola

zimowe śniadanie szafranowa granola

granola domowa

Szafranowa granola

Składniki:

około 1 l

100 g pestek dyni

100 g pestek słonecznika

50 g kokosowych wiórków

100 g orzechów laskowych

200 g zmielonych migdałów

3 łyżki miodu

szczypta soli

0,25 g zmielonego szafranu

100 ml wody

3 łyżki kokosowego oleju

Zimowe śniadanie

3 łyżki granola

100 ml ubitej śmietanki

50 g greckiego jogurtu

owoce do przybrania, u mnie borówki, physalis, maliny

szafranowa_granola_1

Nastaw piekarnik na 150ºC. Wymieszaj zmielone migdały z pestkami dyni, słonecznika, kokosowymi wiórkami i orzechami. Zagotuj wodę z miodem i szafranem, dodaj kokosowy olej i wymieszaj z suchymi składnikami. Odstaw mieszankę na 15 minut. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia. Rozłóż granolę na blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Uważaj aby granola za mocno się nie przyrumieniła. Wyłącz piekarnik i susz granolę przy otwartych drzwiczkach. Przemieszaj od czasu do czasu aby granola była drobna. Na śniadanie lub deser wymieszaj jogurt z ubitą śmietaną i ewentualnie miodem. Posyp granolą i owocami. Zimowe śniadanie gotowe!

SparaSpara

SparaSpara

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.