Wielkanocne święta to oczywiście potrawy z jajek na wiele sposobów. Przepis na jajka faszerowane z guacamole to połączenie jajka z awokado. Uwielbiam jajka pod każdą postacią i mogę je jeść codziennie. Na Wielkanoc prawie zawsze przyrządzam jajka faszerowane. Jak co roku obok nadziewanych jajecznych połówek pojawią się również inne wielkanocne smakołyki. Tort kanapkowy, drożdżowa babka i śledzie to potrawy, które lubię przyrządzać na Wielkanoc.
Przepis na jajka faszerowane jest jednym z najprostszych wielkanocnych przepisów. Wystarczy ugotować jajka na twardo i przyrządzić guacamole. Należy jednak pamiętać, że awokado ciemnieje. Dlatego jajka z guacamole należy przygotować tuż przed podaniem. Przepis na jajka jest tak prosty, że z łatwością zdążycie przygotować jajeczne połówki na wielkanocne śniadanie.
Przepis na jajka faszerowane
Składniki:
4 jajka
2 małe awokado
1 małe czerwone chili
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki szczypiorku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól do smaku
Ugotuj jajka na twardo. Zalej zimną wodą. Dobrze ostudzone jajka obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka, umieść je w miseczce i rozgnieć widelcem. Odłuż 1 łyżkę do dekoracji. Umyte awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ łyżką i rozgnieć widelcem. Skrop sokiem z cytryny i dodaj do żółtek. Dodaj drobno pokrojony szczypiorek, chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw solą i delikatnie wymieszaj. Napełnij połówki białek farszem, następnie udekoruj zieleniną i żółtkiem.
2 komentarze
fajne nadzienie ;) i jak ładnie kolorowo wyglądają
Co roku inne…he, he…