Quiche z dynią i kozim serem to po prostu wytrawna tarta z białym serem. Jest to bardzo fajna potrawa, którą często przyrządzam na Wielkanoc. Quiche podobnie jak tarta składa się z kruchego spodu i nadzienia. Spód powinien być schłodzony za nim trafi do piekarnika. Można go przygotować wcześniej i przechować w lodówce do następnego dnia. Zawsze tak robię, kiedy planuję przyjęcia i gości. Płynne nadzienie przyrządzam z jajek i mleka lub z mleka na pół ze śmietanką. Natomiast nie zawsze ucieram ser na tarce. Czasami kroję ser w kostkę. Wybieram dlatego żółty ser, który szybko się rozpuszcza.
Quiche z dynią to świetne danie na wielkanocny stół… No właśnie Wielkanoc już tuż tuż. Ładna pogoda zachęca do porządków…Dzisiaj mam w planie zająć się balkonem. Wieje dosyć zimny wiatr ale mam słońce po południu. Może uda mi się zjeść kawałek quiche z dynią na świeżym powietrzu…
Quiche z dynią
Składniki:
Spód
120 g pszennej mąki
100 g mąki grahamki
2 łyżki sezamu
150 g masła, zimnego
2 łyżki wody
½ łyżeczki soli
Nadzienie
250 g pieczonej dyni
100 g koziego sera
100 g sera provolone
małe opakowanie świeżego szpinaku
1 mała cebula
1 łyżka masła
3 jajka
300 ml mleka
sól i pieprz do smaku
Przygotuj spód do quiche. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sezam oraz sól. Rozcieraj palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta. Następnie dodaj wodę i zagnieć ciasto, łącząc składniki w kulę. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę o średnicy 26 cm. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz przez 10 minut.
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 2 minuty, aż szpinak „zwiędnie”. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłóż dynię, pokrojony w kostkę provolone, kozi ser i szpinak z cebulą. W misce roztrzep jajka z solą i mlekiem. Wylej masę jajeczną i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC) i piecz przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut i pokrój na kawałki. Podawaj quiche na ciepło z zieloną sałatą, np. rukolą.
10 komentarzy
Nasza babcia kiedyś robiła domowe kozie sery, więc kochamy ich smak <3 Ta tarta musi smakować wspaniale :D
Bardzo lubię kozie sery i mówiąc szczerze wolę je od krowich. Słodka dynia i słony kozi ser świetnie do siebie pasują. Polecam!
Uwielbiam dynię, kozi ser i tarty, więc muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Może na jutrzejszy obiad?
Pewnie!
dynię surową?
Pieczona
chodzi mi o to, że w przepisie jest „a podpieczonym spodzie równomiernie rozłóż dynię” – nigdzie wcześniej nie jest wspomniane, żeby upiec dynię, więc rozumiem, że rozłożyć surową dynię :)
W przepisie w składnikach jest podane, że dynia jest pieczona., więc mowa o uprzednio upieczonej dyni.
Nie mogę się przekonać do kozich serów:( Ale tarta wygląda znakomicie :)
A ja wolę je najbardziej!