Klasyczna wytrawna tarta czyli paj z szynką, fetą i chili to wspaniałe szybkie danie z cyklu wszystko do jednego garnka. Takie gotowanie to po prostu przyjemność, nie mówiąc już o tym, że tarta jest bardzo smaczna i syta.
Przepis na tartę z szynką, fetą i chili (5 porcji)
Składniki:
Kruchy spód tarty
- 4 dl mąki
- 150 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie do tarty
- 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
- 100 g fety, pokrojonej w kostkę
- 5 łyżek szczypioru
- 1 czerwone chilli
- 2 dl żółtego sera, startego
- 4 jajka
- 3 ½ dl mleka
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
- Zrób ciasto z podanych składników, owin w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Rozwałkuj ciasto i wyklej nim owalną foremkę
- Piecz ciasto na 200 ºC (termoobieg), około 10 minut.
- Ułóż nadzienie na tartę, posyp startym serem.
- W naczyniu ubij lekko jajka z mlekiem, posól i dopraw pieprzem kajenskim. Rozprowadz równomiernie po całej tarcie.
- Pokrój chili na krążki i ułóż na powierzchni tarty.
- Piecz tartę na 160 º C (termoobieg), przez około 35 minut.
- Tarta powinna ostygnąć co nieco przed pokrojeniem.
- Podawaj tartę z sałatką warzywną.
2 komentarze
Wyborna tarta i doskonałe smaki :)
Świetny przepis!