597
Wytrawna tarta z batatow to klasyczny amerykanski przysmak. Wreszcie i ja moglam sie nim podelektowac , bo wlasnie taka tarte upieklam. Moje dodatki do tarty moglyby zaskoczyc nie jednego Amerkanina, bo udekorowalam ja jarmuzem i lesnymi grzybami. Bataty uwielbiam. Sa bardzo zdrowe i oznaczaja sie niskim indeksem glykemicznym.
Bylam bardzo zadowolona ze spodu do tarty, ktory zrobilam z maki orkiszowej i maki z ciecierzycy. Spod wyszedl kruchy i smakowal prawie jak ciastka digestive.
Przepis wytrawna tarta z batatow, jarmuzu i grzybow
Skladniki:
na foremke z ruchomym dnem o srednicy 26cm
Spod do tarty
- 100 g miekkiego masla
- 1 dl maki z ciecierzycy (cieciorki), mozna zastapic maka orkiszowa
- 1 dl maki orkiszowej pelnoziarnistej
- 1½ dl maki orkiszowej
- ½ lyzeczki soli
- 1 lyzka zimnej wody
Nadzienie do tarty
- 800 g obranych i ugotowanych batatow
- 1 cebula + 1 lyzka do rzybow
- 2 zabki czosnku + 1 zabek do grzybow
- 1 lyzka posiekanego swiezego tymianku
- 1 czerwone chili
- 1 dl startego parmezanu
- 1 dl startego cheddara
- 2 duze jaja
- 200 g lesnych grzybow
- kisc jarmuzu
- sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Z masla, maki i wody zagniec lekkie ciasto. Owin w folie i wluz do lodowki na conajmniej 30 minut. Po tym czasie wyloz ciastem foremke i przykryj brzegi paskami folii aluminiowej lekko dociskajac. W ten sposob brzegi sie nie obsuna podczas pieczenia. Nakluj spod wiedelcem i podpiecz w piekarniku na 200ºC przez 10 minut.
- Posiekana cebule, chili i czosnek podsmaz w odrobinie oliwki. Dodaj do batatow i zmiksuj. Dodaj jajka, tymianek, utarte sery i wymieszaj.
- Napelnij nadzieniem spod tarty i piecz w piekarniku na dolnym poziomie na 175ºC (termoobieg) przez 30 minut.
- W tym czasie pokroj grzyby i podsmaz wraz z cebulka i czosnkiem na oliwie. Zerwij liscie jarmuza, uzyj tylko miekkie czesci, poszatkuj lekko i wrzuc do grzybow. Podpraw sola i pieprzem. Smaz przez 10 minut, mieszajac od czasu do czasu.
- Na lekko ostudzona tarte wyloz grzyby i jarmuz.
2 komentarze
cudny ma kolorek
Tez jestem nim zachwycona.