Bezowy deser z Budapesztu…

Rolada bezowa z Budapesztu to bardzo popularny bezowy deser w Szwecji. Bardzo lubię bezy więc bezowy deser od razu przypadł mi do smaku. Pieczenie takiej bezy jest proste ale wymaga trochę wprawy. Beza musi być w środku trochę wilgotna, aby można ją byłołatwo zwinąć w rulon. Dodatki to już bajka.

Tradycyjna roladę piecze się z laskowymi orzechami i dodatkiem soku z cytryny. Na nadzienie składa się ubita śmietanka bez cukru, wymieszana z pokrojonymi mandarynkami. Ja używam z puszki, bo uważam za bardzo pracochłonne filetowanie małych mandarynek.

Jedyną wadą bezowego deseru jest to , że trzeba go od razu zjeść. No cóż taka wada to żadna szkoda u nas, bo bezowy deser znika z talerza w mgnieniu oka.

Bezowy deser z Budapesztu

Skladniki:

1 rolada

  • 4 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • 225 g cukru
  • 100 ml zmielonych orzechow laskowych
  • 2 łyżki maizeny (moze byc maka ziemniaczana)
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechow laskowych
  • 1 łyżeczka kakao

Nadzienie

  • 300 ml śmietanki, 36%
  • 1 mała puszka mandarynek

 

Wykonanie:

  • Zmiel dwie trzecie orzechów, a resztę grubo posiekaj.
  • Ubij pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok i otartą skórkę z cytryny. Potem powoli dodawaj cukier i ubijaj, aż piana będzie lśniąca.
  • Wymieszaj orzechy (zmielone) i maizenę (skrobia kukurydziana) i dodaj do piany. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
  • Formę wyłóż pergaminem. Napełnij szprycę pianą i wyciskaj grube paski jeden obok drugiego. Posyp wierzch grubo pokrojonymi orzechami..
  • Piecz bezę w nagrzanym  na 175ºC piekarniku przez 25 minut. Wyjmij, przełóż na ściereczkę, oderwij pergamin i pozostaw do ostygniecia.
  • Ubij śmietankę bez cukru i wymieszaj z mandarynkami.Posmaruj bezę śmietanką i zroluj wzdłuż dłuższego boku. Posyp kakao.
  • Zawiń lekko bezę papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na godzinę. Po godzinie można bezę łatwo pokroić na kawałki.

SparaSpara

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.