Witam serdecznie. Wreszcie dzisiaj się przejaśniło u nas. Zrobiłam całkiem niezłą rundkę na rowerze, po prostu nie chciało mi się siedzieć w domu. Rano naszła mnie ochota na marshmallows. Mam mój wypróbowany przepis na marshmallows. Dzisiaj wykorzystując ten przepis zrobiłam marshmallows w wersji świątecznej czekoladowej, które smakowały prawie jak ptasie mleczko. To mój kolejny przepis na świąteczne słodycze bez pieczenia, który bardzo lubię robić. Nie ma jak domowe marshmallows z kubkiem gorącej czekolady!
Przepis na domowe czekoladowe marshmallows
Składniki:
na blaszkę o rozmiarach 20 cm x 25 cm
½ l cukru
1 łyżka płynnej glukozy
300 ml wody
25 g żelatyny napęczniałej w 100 ml zimnej wody
3 białka
kilka łyżek cukru i ziemniaczanej mąki, pół na pół
100 g czekolady rozpuszczonej w 2 łyżkach śmietanki
Cukier, wodę i glukozę zagotuj. Zanurz kuchenny termometr i gotuj syrop tak długo aż zalewa będzie miała temperaturę127ºC. W między czasie rozpuść czekoladę ze śmietanką i namocz żelatynę. Kiedy żelatyna już napęcznieje dodaj do gorącego syropu. Ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania zacznij wlewać syrop małym strumieniem. Ubijaj cały czas. Kiedy masa będzie lśniąca i gęsta dodaj rozpuszczoną czekoladą. Zamieszaj jedynie 3 razy, aby powstał marmurkowy efekt. Blaszkę wyłóż folią, którą następnie wysyp cukrem pudrem wymieszanym z mąką. Wylej masę i wygładź powierzchnię. Pozostaw do zastygnięcia na około 6 godzin. Odwróć blaszkę do góry nogami. Oderwij folię folię i pokrój zastygniętą masę na kwadratowe marshmallows. Smacznego!
3 komentarze
DObre to jest?
Jak marsmallows, słodkie i puszyste
Też się zastanawiam nad tym, czy jest to dobre. Ale skoro jest przepis to go wypróbuję i się przekonam. Zwykłe cukierkowe masrhmallows nie za bardzo mi przypadły do gustu i smakowo i zapachowo. Ale, aleee… Czekolada może wszystkie zmienić, bo zapewnie wpływa zarówno na smak jak i na zapach tych poduszeczek.