415
Rolada bezowa z jagodami i poziomkami to dobry pomysł na wykorzystanie białek. Beza jest miękka, prawie ciągnąca i z łatwością można ją zwinąć w rulon. Sposób pieczenia bezy na roladę jest również specyficzny. Po prostu wstawiam blaszkę z bezą do nagrzanego piekarnika, po czym go natychmiast wyłączam. Tak pozostawiam bezę do następnego dnia.
Przepis na roladą bezową z jagodami i poziomkami (5 porcji)
Składniki:
Beza
- 3 białka
- 1½ dl cukru
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
Nadzienie
- 200g śmietany kremówki 30- 36%
- 3 dl jagód
- 2 dl poziomek
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220 º C.
- Ubij pianę z białek i soli na sztywno i stopniowo dodaj cukier nadal ubijając.
- Rozsmaruj bezę równomiernie na blaszce pokrytej pergaminem do pieczenia o rozmiarach około 35 x 25 cm.
- Umieść blachę z bezą w gorącym piekarniku, zamknij drzwiczki i natychmiast wyłącz ciepło.
- Pozostaw bezę do wyschnięcia na noc nie otwierając piekarnika.
- Następnego dnia ubij śmietanę i wymieszać z jagodami. Rozgnieć kilka jagód, aby zabarwić śmietanę i rozprowadz na suchej bezie.
- Zwijaj wzdłuż dłuższego boku dosyć luzno.
- Podawaj z poziomkami.
2 komentarze
już od jakieegoś czasu mam chęć na roladę bezową ale sie boję zrobić żeby się nie połamała ;)
Moja warto wyprobowac, na pewno sie nie pokruszy