Wczoraj miałam takiego smaka na wędzonego łososia, że upiekłam tartę szpinakową z łososiem w roli głównej. Wędzony łosoś i mrożony szpinak mam zawsze w mojej spiżarni. Tarta jest bardzo popularnym daniem w Szwecji. Tartę można praktycznie zrobić z niczego. Na spód tarty wykorzystałam mój standartowy przepis. Łososiowe nadzienie to też żadna filozofia, proste do zrobienia. Polecam bardzo tartę, bo to doskonałe i szybkie danie na codzień, które częściowo można przygotowac dzień wcześniej. Tarta szpinakowa Składniki: Spód tarty: 3 dl mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 70 g wędzonego łososia 300 g szpinaku, mrożonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz kajeński 2 jajka 2 dl mleka 2 dl startego sera szczypta papryki w proszku Wykonanie: Połącz masło, mąkę i wodę lekko, nie ugniataj. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż razem w niewielkiej ilości oleju. Dodać szpinak i smaż, aż cała woda wyparuje. Dopraw pieprzem i delikatnie solą, następnie wmieszaj wędzony łosoś. Podpiecz spód tarty w 220 º C przez około 10 minut po czym napełnij nadzieniem. Ubić lekko jajka z mlekiem i wylej na tartę, a na koniec posyp utartym serem. Piecz tartę w temperaturze 170 º C, aż się zrumieni, około 25 minut. blog kulinarnybufetcodojedzeniakolacjaobiadtarta obiadowatarta szpinakowatarta wytrawna 4 komentarze 0 FacebookTwitterPinterestEmail Gosia Uwielbiam gotowanie i pieczenie previous post Słodkie bułeczki z kardamonem next post Ciasto czekoladowe twoich marzenia Zobacz też Pieczone ziemniaki na obiad 2023-03-19 Pyszne nudle 2023-02-23 Gęsta zupa rozgrzewająca 2023-01-15 Sałatka z brokułami i dynią 2022-11-08 Cukiniowe kuleczki puszyste 2022-08-14 Sałatka z arbuza i nektarynek 2022-07-16 Ryba na niedzielny obiad 2022-07-10 Letnia sałatka z kozim serem 2022-06-25 Miska zdrowia na lato 2022-06-19 Letnia… sałatka z resztek 2022-05-30 4 komentarze justyna 2013-07-16 - 22:25 Fajny, prosty przepis, a efekty – tarta wygląda fantastycznie i smakuje zapewne równie dobrze:) Pozdrawiam. Reply Gosia 2013-07-17 - 15:47 A dziękuję! Bardzo lubię tą tartę! Pozdrawiam serdecznie Reply Małgorzata 2016-11-23 - 16:10 Proszę powiedzieć ile tej mąki ,mlekaMał dać? Fajny przepis,ale zanim coś zrobię musze szukac ile to gram lub deko , i juz się odechciewa, wiec szukam innego … A ten wydaje mi się fajny Reply Gosia 2016-11-23 - 18:43 Hej Małgorzata! 3 dl mąki to 190 gram, 2 dl mleka to 200 ml lub 200 gram.2 dl żóltego sera to 50 gram. Powodzenia! Reply Leave a Comment Cancel Reply * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę. Δ
4 komentarze
Fajny, prosty przepis, a efekty – tarta wygląda fantastycznie i smakuje zapewne równie dobrze:) Pozdrawiam.
A dziękuję! Bardzo lubię tą tartę! Pozdrawiam serdecznie
Proszę powiedzieć ile tej mąki ,mlekaMał dać? Fajny przepis,ale zanim coś zrobię musze szukac ile to gram lub deko , i juz się odechciewa, wiec szukam innego … A ten wydaje mi się fajny
Hej Małgorzata! 3 dl mąki to 190 gram, 2 dl mleka to 200 ml lub 200 gram.2 dl żóltego sera to 50 gram. Powodzenia!