
Wczoraj miałam takiego smaka na wędzonego łososia, że upiekłam tartę szpinakową z łososiem w roli głównej. Wędzony łosoś i mrożony szpinak mam zawsze w mojej spiżarni.

Tarta jest bardzo popularnym daniem w Szwecji. Tartę można praktycznie zrobić z niczego.

Na spód tarty wykorzystałam mój standartowy przepis. Łososiowe nadzienie to też żadna filozofia, proste do zrobienia. Polecam bardzo tartę, bo to doskonałe i szybkie danie na codzień, które częściowo można przygotowac dzień wcześniej.
Tarta szpinakowa
Składniki:
Spód tarty:
- 3 dl mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 70 g wędzonego łososia
- 300 g szpinaku, mrożonego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz kajeński
- 2 jajka
- 2 dl mleka
- 2 dl startego sera
- szczypta papryki w proszku
Wykonanie:
- Połącz masło, mąkę i wodę lekko, nie ugniataj. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
- Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż razem w niewielkiej ilości oleju. Dodać szpinak i smaż, aż cała woda wyparuje.
- Dopraw pieprzem i delikatnie solą, następnie wmieszaj wędzony łosoś.
- Podpiecz spód tarty w 220 º C przez około 10 minut po czym napełnij nadzieniem.
- Ubić lekko jajka z mlekiem i wylej na tartę, a na koniec posyp utartym serem.
- Piecz tartę w temperaturze 170 º C, aż się zrumieni, około 25 minut.
Fajny, prosty przepis, a efekty – tarta wygląda fantastycznie i smakuje zapewne równie dobrze:) Pozdrawiam.
A dziękuję! Bardzo lubię tą tartę! Pozdrawiam serdecznie
Proszę powiedzieć ile tej mąki ,mlekaMał dać? Fajny przepis,ale zanim coś zrobię musze szukac ile to gram lub deko , i juz się odechciewa, wiec szukam innego … A ten wydaje mi się fajny
Hej Małgorzata! 3 dl mąki to 190 gram, 2 dl mleka to 200 ml lub 200 gram.2 dl żóltego sera to 50 gram. Powodzenia!