Ryby i owoce morzaTarty wytrawneMoja tarta szpinakowa z wędzonym łososiem Autorka Małgorzata 2012-04-20 Autorka Małgorzata 2012-04-20 458Wczoraj, jak tylko poczułam apetyt na coś takiego wyjątkowego jak tarta szpinakowa z łososiem w roli głównej od razu zabrałam się do roboty. To danie bardzo pasuje do mojej domowej kuchni, ponieważ zawsze mam wędzonego łososia i mrożony szpinak w mojej spiżarni.Wędzony łosoś to niezwykle smaczna i aromatyczna ryba. Jego delikatne mięso ma intensywny, dymny smak, który idealnie komponuje się z innymi składnikami. Dlatego też postanowiłam wykorzystać go jako główny składnik w mojej tarcie szpinakowej.Jak przyrządzić tartę ze szpinakiem i łososiem?Przygotowałam tradycyjny spód do tarty. Potem wzięłam się za przygotowanie nadzienia do tarty. Szpinak rozmroziłam i dokładnie odcedziłam, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie podsmażyłam go na patelni z odrobiną oliwy. Zależało mi też aby szpinak jak najwięcej odparował z wody. Wtedy dodałam pokrojony w kostkę wędzony łosoś. Jego aromat wypełnił całą kuchnię i sprawił, że mój apetyt jeszcze bardziej się wzmógł.Połączyłam szpinak i łososia w misce, a następnie dodałam roztrzepane jajka, śmietanę i ulubione przyprawy. Całość dokładnie wymieszałam. Gotowe nadzienie delikatnie wylałam na upieczony spód do tarty.Tartę wstawiłam z powrotem do piekarnika i piekłam przez kolejne kilkadziesiąt minut, aż nadzienie się ścięło i tarta nabrała złocistego koloru. Nie mogłam doczekać się, aż wyjmę ją z piekarnika i spróbuję tego pysznego połączenia smaków.Kiedy w końcu wyjęłam tartę ze złocistym, chrupiącym spodem i puszystym nadzieniem, zapach wędzonego łososia roznosił się po całym domu. Byłam gotowa na pierwszy kęs.Tarta szpinakowa z łososiem okazała się być dokładnie tym, czego potrzebowałam. Delikatne mięso łososia w połączeniu ze szpinakiem i aromatycznymi przyprawami stworzyło niezwykle smaczne i sycące danie. Każdy kęs był prawdziwą ucztą dla mojego podniebienia. Wędzony łosoś i mrożony szpinak to dla mnie prawdziwe skarby, które zawsze mogę wykorzystać, aby zaspokoić swoje kulinarne pragnienia.Tarta jest bardzo popularnym daniem w Szwecji. Tartę można praktycznie zrobić z niczego. Na spód tarty wykorzystałam mój standartowy przepis. Łososiowe nadzienie to też żadna filozofia, proste do zrobienia. Polecam bardzo tartę, bo to doskonałe i szybkie danie na co dzień, które częściowo można przygotować dzień wcześniej.Tarta szpinakowa6 – 8 porcjiSkładniki:Spód tarty210 g mąki pszennej100 g masła1 łyżka zimnej wodyNadzienie do tarty70 g wędzonego łososia300 g szpinaku, mrożonego1 mała cebula2 ząbki czosnkusól, pieprz kajeński2 jajka200 ml mleka50 g startego seraszczypta papryki w proszkuPołącz lekko masło, mąkę i wodę, nie ugniataj. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż razem w niewielkiej ilości oleju. Dodać szpinak i smaż, aż szpinak odparuje z wody. Dopraw pieprzem i delikatnie solą, następnie dodaj łososia w kawałkach i wymieszaj nadzienie.Podpiecz spód tarty w piekarniku nastawionym na 220 º C przez około 10 minut. Lekko przestudź spód, po czym napełnij go nadzieniem.Zmiksuj krótko jajka z mlekiem i wylej na tartę. Wierzch tarty posyp startym serem. Piecz tartę w w piekarniku nagrzanym na 170ºC, przez około 25 minut. Wyjmij tartę z piekarnika, odczekaj jakieś 10 minut i dopiero wtedy pokrój ją na kawałki. Smacznego! kolacjałosoś wędzonyobiadszpinaktarta obiadowatarta szpinakowa 4 komentarze 0 FacebookTwitterPinterestEmail MałgorzataUwielbiam gotowanie i pieczenie Ostatni wpis Słodkie bułeczki z kardamonem następny wpis Ciasto czekoladowe twoich marzenia Zobacz też Łosoś w orientalnym wydaniu Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze Grecka tarta na Wielkanoc Zupa z krewetek Pora na świąteczne śledzie Śledzie w pomidorach z chili i sherry Śledź marynowany z cebulą Rustykalna tarta z kurczakiem Nuggets z dorsza z pieca Rybne klopsiki po azjatycku4 komentarze justyna 2013-07-16 - 22:25Fajny, prosty przepis, a efekty – tarta wygląda fantastycznie i smakuje zapewne równie dobrze:) Pozdrawiam. Powtórz Gosia 2013-07-17 - 15:47A dziękuję! Bardzo lubię tą tartę! Pozdrawiam serdecznie Powtórz Małgorzata 2016-11-23 - 16:10Proszę powiedzieć ile tej mąki ,mlekaMał dać? Fajny przepis,ale zanim coś zrobię musze szukac ile to gram lub deko , i juz się odechciewa, wiec szukam innego … A ten wydaje mi się fajny Powtórz Gosia 2016-11-23 - 18:43Hej Małgorzata! 3 dl mąki to 190 gram, 2 dl mleka to 200 ml lub 200 gram.2 dl żóltego sera to 50 gram. Powodzenia! Powtórz Zostaw komentarz Cancel ReplyZapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę internetową w tej przeglądarce, aby móc komentować następnym razem.* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę. Δ
4 komentarze
Fajny, prosty przepis, a efekty – tarta wygląda fantastycznie i smakuje zapewne równie dobrze:) Pozdrawiam.
A dziękuję! Bardzo lubię tą tartę! Pozdrawiam serdecznie
Proszę powiedzieć ile tej mąki ,mlekaMał dać? Fajny przepis,ale zanim coś zrobię musze szukac ile to gram lub deko , i juz się odechciewa, wiec szukam innego … A ten wydaje mi się fajny
Hej Małgorzata! 3 dl mąki to 190 gram, 2 dl mleka to 200 ml lub 200 gram.2 dl żóltego sera to 50 gram. Powodzenia!