Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc staram się zawsze coś wymyśleć aby wykorzystać resztki obiadowe z poprzedniego dnia. Resztki ziemniaków można przyrządzić na mnóstwo sposobów! Z ugotowanych ziemniaków można zrobić kopytka, placki na ostro czy wykorzystać do Shepherd`s pie. Tak, kochane pyry nigdy nam się nie znudzą!
Moje ziemniaczane resztki wykorzystałam do quiche. Przygotowałam je z dodatkiem boczku, czosnku i pora. Quiche to nic innego jak wytrawna tarta, która zawiera jakiś rodzaj mięsa czy warzywa, zrobiona z kruchego ciasta i zalana masą jajeczno śmietanową. Danie wywodzące się z Francji, gdzie najbardziej znane quiche Lorraine już prezentowałam na blogu. Quiche z boczkiem i szpinakiem to kolejna ulubiona tarta na wytrawnie.
Przepis na quiche z ziemniaków i boczku
Składniki:
Kruche ciasto
- 180 g pszennej mąki
- 130 g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 200 g boczku
- 4 ugotowane ziemniaki
- 15 cm pora pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 duży ząbek czosnku
- ½ łyżeczki papryki w proszku
- ½ łyżeczki płatków chili
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 4 duże jajka
- 300 ml śmietanki, u mnie 30%
- 50 g sera cheddar lub innego ostrego sera
Zacznij od kruchego ciasta. Połącz palcami mąkę z masłem pokrojonym w kostkę. Kiedy już będą grudki dodaj zimną wodę i połącz z ciastem. Nie zagniataj. Wyłóż foremkę z ruchomym dnem ciastem po brzegi, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzoną formę wyjmij z lodówki. Brzegi owiń aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to obniżeniu brzegu podczas pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku nastawionym na 200ºC (u mnie termoobieg, bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika.
W między czasie pokrój ziemniaki w kostkę, czosnek w plasterki. Podsmaż na oleju posypując przyprawami. Dodaj por i smaż przez chwilę, aż por zmniejszy trochę objętość. Na oddzielnej patelni usmaż boczek w plastrach i odsącz na papierowym ręczniku. Pokrusz na mniejsze kawałki. Wymieszaj boczek z ziemniakami i porę i wyłóż na podpieczony spód do tarty.
Jajka roztrzep ze śmietaną za pomocą trzepaczki, lekko posól. Posyp nadzienie utartym na grubych oczkach cheddar i równomiernie polej masą jajeczno śmietanową. Piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC na termoobiegu przez około 25 minut. Upieczone quiche wyjmij z piekarniku i ostudź przez 10 minut przed pokrojeniem. Podawaj z pomidorami czy zieloną sałatą.
5 komentarzy
I takie wykorzystanie ziemniaków to ja lubię :) bardzo fajny pomysł
Dziękuję!
Mój mąż uwielbia takie dania, a i ja bardzo lubię…
jak ja lubię takie dania ;)
jak piekę w piekarniku takim na gaz to mi dobrze to wychodzi, tylko muszę uważać żeby nie przypiekł się za bardzo