Jesień! Nie chce mi się wierzyć, że to już koniec lata. Na straganach pojawiła się dynia i jarmuż, tu i ówdzie zauważyła, czerwoną borówkę, no i oczywiście mnóstwo grzybów. Co tu marudzić, kiedy jesień też ma swoje pozytywne strony.
Ze zniecierpliwieniem czekam na jarmuż, bo lubię, bo zdrowy, bo bogaty w witaminy i minerały… Od kiedy jarmuż stał się w Szwecji zdrowotnym hitem, mogę się nim cieszyć nie tylko na święta Bożego Narodzenia (bardzo tutaj popularny) ale już od wczesnej jesieni.
Pierwsza porcja jarmużu wykorzystana. Zrobiłam pesto z jarmużu, które używam po prostu do wszystkiego. Dzisiaj zrobiłam sos do makaronu z jarmużowego pesto i kurczakiem. Jest to sos na bazie beszamelu, bardzo kremowy, po prostu idealny do makaronu. Bardzo polecam ten przepis z jarmużem. Sos do makaronu jest bardzo delikatny w smaku i na pewno przypadnie do smaku nawet dzieciom. Jeśli lubicie to warzywo to zachęcam Was do ugotowania minestrone z jarmużem.
Przepis na sos do makaronu z jarmużem i kurczakiem
Składniki:
na 4-5 porcji
- 1 ½ łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietanki, u mnie 30%
- 1 cebula
- garść liści jarmużu
- 150 ml pesto z jarmużu, tutaj przepis
- 2 usmażone piersi z kurczaka, pokrojone a plasterki
- 100 g wędzonego boczku, cienko pokrojonego
- świeżo starty parmezan do posypania
- łyżka oleju
- 350 g makaronu, u mnie penne
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Zrumień mąkę na suchej patelni, dodaj masło i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj podgrzane mleko wymieszane ze śmietanką.
- Boczek usmaż, po czym ułóż na papierowym ręczniku, aby się odsączył z nadmiaru tłuszczu.
- Liście jarmużu pokrój i blanszuj przez 3 minuty. Odcedź. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj jarmuż i smaż przez 2 minuty. Dodaj jarmuż do sosu razem z pesto, kurczakiem i boczkiem. Zagotuj sos.
- W między czasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron, ale zaoszczędź szklankę wody, w której się gotował makaron.
- Wymieszaj makaron z sosem i częścią wody. Dolej tyle wody aby sos uzyskał kremową konsystencję. Podawaj makaron na gorąco, posypany utartym parmezanem.
3 komentarze
Wspaniała propozycja!
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie, bo za jarmużem przepadam, odkąd tylko go spróbowałam :) Mam nadzieję, że i u mnie będzie dostępny już niedługo :)
O na pewno!