Jesień! Nie chce mi się wierzyć, że to już koniec lata. Na straganach pojawiła się dynia i jarmuż, tu i ówdzie zauważyła, czerwoną borówkę, no i oczywiście mnóstwo grzybów. Co tu marudzić, kiedy jesień też ma swoje pozytywne strony.
Ze zniecierpliwieniem czekam na jarmuż, bo lubię, bo zdrowy, bo bogaty w witaminy i minerały… Od kiedy jarmuż stał się w Szwecji zdrowotnym hitem, mogę się nim cieszyć nie tylko na święta Bożego Narodzenia (bardzo tutaj popularny) ale już od wczesnej jesieni.
Pierwsza porcja jarmużu wykorzystana. Zrobiłam pesto z jarmużu, które używam po prostu do wszystkiego. Dzisiaj zrobiłam sos do makaronu z jarmużowego pesto i kurczakiem. Jest to sos na bazie beszamelu, bardzo kremowy, po prostu idealny do makaronu. Bardzo polecam ten przepis z jarmużem. Sos do makaronu jest bardzo delikatny w smaku i na pewno przypadnie do smaku nawet dzieciom. Jeśli lubicie to warzywo to zachęcam Was do ugotowania minestrone z jarmużem.
Przepis na sos do makaronu z jarmużem i kurczakiem
Składniki:
na 4-5 porcji
- 1 ½ łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietanki, u mnie 30%
- 1 cebula
- garść liści jarmużu
- 150 ml pesto z jarmużu, tutaj przepis
- 2 usmażone piersi z kurczaka, pokrojone a plasterki
- 100 g wędzonego boczku, cienko pokrojonego
- świeżo starty parmezan do posypania
- łyżka oleju
- 350 g makaronu, u mnie penne
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Zrumień mąkę na suchej patelni, dodaj masło i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj podgrzane mleko wymieszane ze śmietanką.
- Boczek usmaż, po czym ułóż na papierowym ręczniku, aby się odsączył z nadmiaru tłuszczu.
- Liście jarmużu pokrój i blanszuj przez 3 minuty. Odcedź. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj jarmuż i smaż przez 2 minuty. Dodaj jarmuż do sosu razem z pesto, kurczakiem i boczkiem. Zagotuj sos.
- W między czasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron, ale zaoszczędź szklankę wody, w której się gotował makaron.
- Wymieszaj makaron z sosem i częścią wody. Dolej tyle wody aby sos uzyskał kremową konsystencję. Podawaj makaron na gorąco, posypany utartym parmezanem.
Wspaniała propozycja!
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie, bo za jarmużem przepadam, odkąd tylko go spróbowałam :) Mam nadzieję, że i u mnie będzie dostępny już niedługo :)
O na pewno!