517
Klasyczna zapiekanka z makaronem i serem, czyli tak zwany mac &cheese to zapiekanka, którą bardzo często robię. Uwielbiam sery wszelakiego rodzaju a w tej zapiekance ich nie brakuje. Ostatnio jestem zachwycona duńskim tøløse, długo dojrzewającym serem i bardzo kremowym. Oczywiście, że użyłam go do zapiekanki makaronowej.
Sos pomidorowy i sery to nieodzowne składniki do każdej zapiekanki, niekoniecznie makaronowej. Wykorzystuję je do zapiekania oberżyny, cukinii czy ziemniaków.
Zapiekanka makaronowa to bardzo praktyczne i syte danie. Polecam na szybki obiad lub z lampką wina na kolację.
Oto przepis
Zapiekanka z makaronem i serem
Składniki:
- 1 porcja sosu pomidorowego
- 300 ml mleka
- 100 g żółtego, kremowgo sera
- 200 g serka, typu philadephia
- 200 ml startego parmezanu
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatalowej
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki tartej bułki
- sol do smaku
- 200 g makaronu, waga sucha
- 20 g masła
Wykonanie:
- Przyrządź pomidorowy sos według przepisu. Ja nie zmiksowałam sosu tym razem.
- Mleko wraz z żółtym serem i twarożkiem podgrzewaj dopóki sery się nie rozpuszczą. Dopraw sos serowy solą, pieprzem i utartą gałką.
- Ugotuj makaron al dente i wymieszaj z sosem serowym.
- Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wysmaruj tłuszczem. Wylej na dno foremki sos pomidorowy, a potem makaron. Całość posyp parmezanem wymieszanym z tartą bułką. Posyp wiórkami masła i zapiecz zapiekankę na 200ºC (termoobieg) przez 20 minut.
6 komentarzy
Ile to jest jedna porcja sosu pomidorowego? Chodzi o taki w puszce (400g)?
Ale jestem ciapa, nie zauwazylam, ze trzeba kliknac i wyswietli sie przepis:) Teraz moge juz probowac!
A to dobrze, ze sie dopatrzyłaś. Czekam na rezultat!
I love your pictures and recipes, they are mouth watering. Would love for you to share them with us at foodieportal.com. We are new but at foodieportal.com we are not photography snobs, we are just foodies.
Thanks! I check it
apetyczna zapiekanka ;))