488
Quiche Lorraine to nic innego jak serowa tarta z boczkiem. Pierwszy raz jadłam quiche w niemieckim Freiburgu, jednakże ten rodzaj tarty pochodzi z Francji.
Oryginalny quiche piecze się z sera i boczku. Moje quiche przyrządziłam z wędzonego boczku, cebuli i serka philadelphia. Bardzo pożywne danie, pasujące zarówno na obiad jak i kolację.
Ciasto na tartę, które wykonałam z mąki pszennej nie potrzeba podpiekac.
Przepis na tartę quiche lorraine
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 5 łyżek zimnej wody
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 jaja
- 300 g serka philadelphia
- 1 dl kwaśnej śmietany
- 1 łyżka szczypiorku
Wykonanie:
- Z mąki, masła i wody zagnieć ciasto. Wyklej ciastem formę na tartę o średnicy 26 cm.
- Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Pokrój boczek i cebulę w kostkę, podsmaż trochę na patelni.
- Ubij jajka razem z serem i wymieszaj z boczkiem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Wyjmij ciasto z lodówki i ponakłuwaj widelcem. Wyłóż nadzienie na spód piecz ciasto w 160 ° C na termoobieg, około 40 minut, aż ser się stężeje.
4 komentarze
dzis gdzie nie spojrzę tarty…chyba będę musiała i ja zrobić. Twoja wygląda bardzo pysznie
Placek lotaryński bardzo lubię, ale jeszcze nigdy nie robiłem go z takim serkiem. Bardzo ciekawy pomysł.
a jakiego sera uzywasz?
Uwielbiam tarty. A Twoja, z boczkiem, musi być pyszna!