Zapraszam na kolejny przepis na tartę. Tarta z feta, tymiankiem i pomidorami kojarzy mi się z wiosną. Wiosnę mam na balkonie, słońce świeci tak mocno, że wydawałoby się, że jest niesamowicie ciepło…Za to u mnie w kuchni naprawdę gorąco. Przed chwilą upiekłam chleb i tartę. Tarta z feta serem to nieodzowne danie na wielkanocnym stole. Jest to potrawa, którą można przyrządzić wcześniej.
Tartę można zamrozić i odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. Na święta wybieram tarty bezmięsne, bo świetnie pasują do pieczonego kurczaka lub wędliny na zimno. Poza tym tarta z feta jest tak pożywna, że można ją jeść i bez dodatków. Przepis na tartę jest prosty, tradycyjny spód z mąki, masła i wody. Reszta to już zależy od upodobań. Tartę można nadziać czym się chce!
Przepis na tartę
forma do tarty o śr. 24 cm, u mnie z ruchowym dnem
Składniki:
Spód do tarty
240 g pszennej mąki
150 g zimnego masła
2 łyżki mąki
Nadzienie do tarty
250 g pomidorów koktajlowych
200 g feta owczego
350 ml mleka lub pół na pół ze śmietanką
4 jajka
1 łyżka świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
100 żółtego sera
Posiekaj mąkę z masłem i połącz do utworzenia grudek. Dodaj wodę i zagnieć ciasto, nie przegniataj. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1o minut. Tarta ma się jedynie podpiec. Wyjmij tartę z piekarnika. Pokrój feta w kostkę i ułóż i ułóż na dnie tarty. Między ser powciskaj pomidory. Posyp tymiankiem. Rozmąć jajka z mlekiem i wylej na nadzienie. Posyp tartę serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200ºC, po czym zmniejsz do 175ºC i piecz jeszcze przez 30 minut. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut i pokrój na kawałki. Smacznego!
11 komentarzy
Mmm uwielbiam takie tarty :) I takie bezmięsne są również super :)
Ale to pysznie wygląda! Podrzucę przepis mężowi, on ostatnio jest u nas królem kuchni! ;)
Super przepis. Akurat szukałam czegoś na dzisiejszy obiad :)
Polecam!
Uwielbiam tarty, świetne połączenie smaków :)
Dziękuję bardzo! Polecam przepis!
Dawno nie robiłam tarty. Myślę, że się skuszę. Fajne nadzienie!
Super, lubię tary można je przyrządzać na tak wiele sposobów….
No właśnie!
Wytrawnej tarty jeszcze nigdy nie robiłyśmy :) Musimy to zmienić :D
Koniecznie!!!