Gemelli z łososiem, groszkiem i szpinakiem

Zapraszam na obiad ze świątecznych resztek czyli makaron z łososiem, groszkiem i szpinakiem. Moja rodzinka stęskniła się za makaronem z sosem. Mnie do makaronu też nie trzeba przekonywać, więc podwinęłam rękawki i ugotowałam makaron, a do niego kremowy sos z łososiem, groszkiem i szpinakiem. Sos na bazie serka philadephia….Zawsze się sprawdza nawet w połączeniu z łososiem. Do sosu można wykorzystać wędzonego łososia lub użyć pieczonego. Ja akurat użyłam resztki pieczonego łososia. To był naprawdę pyszny sos do makaronu. Gemelli to oczywiście rodzaj makaronu…Jest ich tyle, że ja za tymi wszystkimi nazwami nie nadążam, a Wy. Ostatnio w restauracji zamówiliśmy pasta gigante…Okazało się, że były to gigantycznie duże ravioli.  Ja zapraszam na przepis na makaron z łososiem. Łosoś oczywiście ekologiczny!

makaron z łososiem

makaron sos łosoś

makaron z łososiem

Składniki:

4 porcje

400 g pieczonego łososia

250 g gemelli, waga sucha

1 mała cebula

1 mały czosnek solo

100 g zielonego groszku, świeży lub mrożony

100 świeżego szpinaku

250 g serka philadephia

250 ml śmietanki

300 ml bulionu warzywnego

sól i pieprz do smaku

2 łyżki startego parmezanu

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżki masła

makaron_sos_losos

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść masło na patelni i zeszklij cebulę. Wlej gorący bulion, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, philadephia serek i śmietankę. Zagotuj sos mieszając do rozpuszczenia sera. Gotuj sos przez 5 minut. w między czasie ugotuj makaron al dente, odcedź  ale zachowaj szklankę wody od gotowania. Następnie dodaj do sosu łososia w kawałkach,  przyprawy, groszek i szpinak. Na koniec dodaj odcedzony makaron i parmezan. Wymieszaj wszystko razem i doprowadź do wrzenia. Podaj makaron na ciepło z marynowanymi oliwkami.

SparaSpara

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *