Uwielbiam gemelli z salsiccia. Gemelli to rodzaj włoskiego makaronu, dwie wstążki skręcone w spiralkę. Wybrałam ekologiczny makaron z mąki durum. Takie makarony mają wyraźny żółty kolor i moim zdaniem smakują lepiej. Gemelli z salsiccia oczywiście przyrządziłam w sosie pomidorowym, bogatym w świeże zioła jak bazylia i oregano. Na moim balkonie już sezon na zioła. W czasie lata używam praktycznie cały czas świeże oregano. Obcinam je co dwa tygodnie i cały czas odrasta. Nie chcę dopuścić do zakwitnięcia. Makaron z sosem pomidorowym nie może obyć się bez oregano i bazylii.
Właściwie kupiłam salsiccia na grilla ale dzisiaj jest tak gorąco, że po prostu nie chciało mi się grillować na słoncu. Żadna szkoda, bo gemelli z salsiccia smakuje równie wybornie. Oczywiście możecie wybrać inny makaron. Ja dostaję szału jak staję przed półką z makaronami. Podobają mi się ich kształty, choć smakują tak samo. Za to można wymyśleć nową nazwę na makaron z sosem jak ta gemelli z salsiccia.
Gemelli z salsiccia
4 porcje
Składniki:
250 g gemelli
600 g surowej salsiccia
3 świeże pomidory
1 żółte chili
250 ml zmiksowanych pomidorów z puszki
100 ml czerwonego wina
1 cebula
2 ząbki czosnku
8 suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka oliwy
garść świeżej bazylii
2 łyżki świeżego oregano
3 lyżki startego parmezanu
Pokrój cebulę, chili i czosnek w kostkę. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją na plasterki. Dodaj kiełbasę do warzyw i smaż aż się zrumieni. Wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Pokrój zioła, świeże pomidory w kostkę i dodaj do reszty składników.
Na koniec wlej pomidory, dopraw solą, pieprzem i białym pieprzem. Gotuj przez 20 minut. W tym samym czasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zamiast gemelli możesz wybrać inny krótki makaron. Dodaj odcedzony makaron do sosu i wymieszaj. Wyłóż na półmisek i posyp parmezanem.