Makaron z sosem alfredo – szybki i tani obiad

Zima za oknami, a u mnie na obiad dzisiaj zielono i wiosennie, makaron z sosem alfredo i brokułami. Lubicie sos alfredo? Uwielbiam wszystkie serowe sosy, a sos alfredo to właśnie prosty sos serowy z parmezanem. Aby przyrządzić sos potrzeba trzech podstawowych składników, masła, śmietany i parmezanu. Klasyka!

Sos można przygotować na poczekaniu. Mówiąc szczerze jeśli ktoś lubi kremowe sosy i makarony to sam makaron z sosem alfredo jest już pysznym daniem. Jeśli natomiast lubicie bardziej treściwie jedzenie to proponuję dodać kurczaka, brokuły i kalafiora. Wciąż będzie to szybki i tani obiad!

przepis sos alfredo

makaron_na_obiad

Sos alfredo

Składniki:

na 4 porcje

2 filety z piersi kurczaka

350 ml śmietanki

50 g masła

50 g parmezanu

1 mały brokuł około 300 g

1 mały kalafior, około 300 g

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

2 gałązki tymianku lub ½ łyżeczki suszonego

3 ząbki czosnku

ewentualnie woda od gotowania makaronu

250 g penne, waga sucha

sos alfredo

Brokuły i kalafior podziel na różyczki i obgotuj w lekko osolonej wodzie, 5 minut. Następnie odcedź, brokuły opłukaj pod zimną wodą wtedy zachowają swój piękny kolor. Zagotuj wodę z solą na makaron. Gotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź ale zachowaj wodę. Rozpuść masło na patelni. Filety z piersi kurczaka podziel na kawałki i wrzuć na masło. Smaż przez 2 minuty, mieszając aby kurczak równomiernie się zrumienił. Wlej śmietanę, dodaj utarty parmezan, pietruszkę, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj sos przez 3 minuty. Następnie wlej sos do makaronu wraz z brokułami i kalafiorem. Wymieszaj makaron. Jeśli makaron jest za gęsty, a na pewno będzie jak trochę przestygnie to dodaj wody od gotowania makaronu. Podaj makaron na gorąco posypany dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *