Witam serdecznie w ten co prawda deszczowy piątek, ale bądź co bądź koniec pracowitego tygodnia. Dzisiaj zapraszam na przepis w stylu tajskim czyli pikantny makaron z sosem satay i kurczakiem.
Niezwykle szybki obiad pełny warzyw i protein, bardzo aromatyczny i zdrowy. Sos satay to sos na bazie masła arachidowego, który zawsze robię sama, bo to nic trudnego. Jeśli lubicie tajskie to polecam pad thai kurczak , kotlety wieprzowe po tajsku lub szybki woke z łososiem.
Przepis na pikantny makaron z sosem satay i kurczakiem
Składniki:
na 5 porcji
- 350 g makaronu typu tajskiego
- 2 łyżki oleju arachidowgo
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
- 1 czerwone chili, drobno posiekane
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie paseczki
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 brokuł, duży podzielony na różyczki
- 200 g zielonej fasolki, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 250 ml sosu satay
- 1 łyżka sosu sojowego, jasnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 150 ml ciepłej wody
- nać kolendry do dekoracji
Sos satay
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- ½ łyżeczki ostrej chili w proszku
- 1 ząbek czosnku
- 3 czubate łyżki masła arachidowego
- 1 łyżka jasnej soi
- 1łyżeczka świeżo utartego imbiru
- 2 łyżki soku z limetki
- 1 łyżeczka sezamowego oleju
- odrobina wody do rozrzedzenia sosu
Wykonanie:
- Podane składniki na satay sos zmiksuj.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
- W woku lub dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż czosnek, cebulę, imbir i chili, po czym smaż mieszając przez 1-2 minuty.
- Dodaj kurczaka i smaż mieszając kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Odsuń zawartość patelni na bok jeśli korzystasz z woka, lub przełóż do małej miseczki.
- Do patelni wlej pozostałą łyżkę oleju, włóż paprykę, brokuł i fasolkę i smaż mieszając przez 2-3 minuty, aż warzywa będą usmażone, ale wciąż jędrne. Odsuń na bok do reszty składników.
- Następnie włóż do woka ugotowany makaron i podsmaż go przez 1-2 minuty z dodatkiem sosu satay, tylko w celu odgrzania. Wmieszaj sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, ocet ryżowy i wodę, po czym smaż jeszcze przez minutę lub dwie, aż powstanie jednolity sos (dolej łyżkę lub dwie wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty).
- Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj makaron z resztą składników. Posyp obficie kolendrą.
7 komentarzy
Śliczny Gosiu!
Uwielbiam.
U mnie dzisiaj bardzo podobnie,ale z krewetkami.
Pozdrowienia!
Dziękuję Aniu!
w takim wydaniu kurczak nie może wyjść zły! :)
No nie!
Bardzo pyszny obiad!
wygląda bardzo smacznie:)
Dziękuję!