To już chyba ostatni przepis z kurkami w tym sezonie. Nie wiem czy uda mi się jeszcze coś nazbierać ale o dziwo w sklepie jeszcze są. Gulasz z piersi kurczaka, kurek i cukinii chodził za mną od dawna. Miałam też ochotę na bulgur…To danie można przyrządzić z innymi grzybami i za każdym razem będzie ono inne ale równie smaczne. Tak więc za bardzo się nie przejmuję, że kurki powoli się kończą, bo inne grzyby rosną jak po deszczu. Niemalże każdy rodzaj grzyba pasuje do gulaszu z kurczaka.
Gulasz z piersi kurczaka to pomysł na szybki w przygotowaniu obiad. Lubię takie obiady, a jeszcze bardziej kiedy gulasz zostaje na następny dzień. Nabiera smaku, a ja mam wolny dzień od gotowania.
Gulasz z piersi kurczaka
6-8 porcji
Składniki:
900 g fileta z piersi kurczaka
5 małych szalotek
3 ząbki czosnku
1 cukinia
300 g kurek
250 g wędzonego boczku
500 g bulionu z cielęciny
300 ml śmietany
200 g serka philadephia lub 200 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
200 ml przetartych pomidorów z kartonu
½ łyżki wędzonej papryki w proszku
½ łyżki curry
2 łyżki dżemu z żurawiny
2 łyżki francuskiej musztardy
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki świeżego tymianku
natka pietruszki do posypania
Obierz szalotki i przekrój wzdłuż na 4 części. Czosnek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło i zrumień cebulę. Oczyść grzyby, pokrój w grube plasterki i dodaj do cebuli. Smaż na wysokim ogniu aby grzyby dobrze odparowały. Przełóż do garnka z grubym dnem lub żeliwnej patelni. Następnie pokrój cukinię w krążki i zrumień na tej samej patelni.
Podziel mięso na kawałki i podsmaż na tej samej patelni dodając odrobinę masła. Posyp mięso curry, pieprzem i wędzoną papryką. Smaż przez 2 minuty i dodaj do grzybów. Usmaż boczek, odłóż na bok na ręczniku papierowym. Lekko przestudzony boczek pokrusz i dodaj do gulaszu.
Rozgrzej bulion i wymieszaj z pomidorami, przecierem i musztardą. Wlej do garnka, dodaj pokrojony tymianek, dopraw solą i gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj śmietanę, serek lub kwaśną śmietanę i dżem z żurawiny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Ugotowany gulasz odstaw na bok. Ugotuj bulgur według wskazówek na opakowaniu.
Podaj gulasz z bulgur posypany pietruszką. Do gulaszu idealnie pasują placki chapati.
17 komentarzy
Jesienią takie dania smakują najbardziej :-)
Jeju, to musi być przepyszne!
Wszystko co lubię w jednym daniu :) Super :)
Wygląda wyjątkowo apetycznie. W tygodniu po raz kolejny wybieram się do lasu, więc po grzybobraniu skorzystam z Twojego przepisu:)
Super!
Na taki gulasz to bym się skusiła.
Całkiem fajny się wydaje pod względem smaku.
Mogłabym mieć na obiadek.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Chętnie bym zjadła, ale z kaszą jaglaną :)
Genialnie prezentuje się na zdjęciach! Idealny jesienny obiad!
Dużo pysznych składników w tym przepisie, super :)
Bardzo chętnie zjadłabym coś tak aromatycznego :)
taki gulasz o tej porze roku jak miód na serce… pyszna aromatyczna potrawa:)
Z przyjemnością wykorzystam przepis :) apetycznie wygląda :)
Takie dania to ja bardzo lubię. Właśnie w niedzielę nazbierałam w lesie kolejną porcję kurek – też będzie pysznie :)
A co z cukinią? Jest w składnikach, nie ma w przepisie,
Jest, 1 sztuka
Cukinia jest ale nie ma: kiedy i jak ją dodać?
Dziękuję za uwagę. Już dodałam w opisie jak przyrządzić gulasz