Domowa czekolada-jak zrobić czekoladę

U nas w domu mamy tradycję jedzenia słodyczy tylko w sobotę…Pewnie niektórzy z Was podniosą brewki, skoro wiedzą, że częściej niż w sobotę pojawiają się słodycze na moim blogu. Blog blogiem, a zdrowa tradycja musi być…Chyba nie wierzycie w to, że moja rodzinka wyjada wszystkie słodkości jakie im przyrządzę…he, he. Tak dobrze nie mają. Co za dużo to nie zdrowo!

kakao

Może skusicie się na zrobienie domowej czekolady? Domowa czekolada dlaczego? Jeśli już kupuję czekoladę to tą co zawiera przynajmniej 70% kakao. Najważniejsze żeby to była czekolada z ekologicznych surowców. Niestety nawet ta najbardziej bogata w kakao zawiera czasami jakieś dziwne składniki. Mleczna czekolada w ogóle nie wchodzi w rachubę, bo tam znajdziecie mydło i powidło. Te najtańsze oczywiście są najgorsze! Czekolada jeśli zawiera te składniki, z których powinna dobra i smaczna czekolada się składać jest zdrowa. Oczywiście nie należy przesadzać z nią jak z każdą inna słodyczą, bo obok kwasów tłuszczowych i antyutleniaczy czekolada zawiera też cukry, chyba, że jest to czekolada z zamienikami jak np. se stewią.

ziarna kakaowca

Ponoć im większy procent kakao tym zdrowsza czekolada. Niestety, nie jest to prawdą tak do końca. No cóż nie jestem ekologicznym freak, ale wkurza mnie to, że mam płacić za czekoladę, która obok dużej ilości kakao zawiera również nieznane mi składniki, które nie powinny się tam w ogóle znajdować. Na to wygląda, że wszystko co domowe jest najlepsze! No cóż żyjemy w takiej, a nie innej rzeczywistości. Pamiętam okres w Polsce, kiedy czekolada, a nawet kakao było zdobyczą. Pamiętam czasy jak z koleżankami robiłyśmy owsiane kulki czekoladowe. Były to proste słodycze ale bez niezdrowych dodatków i konserwantów. Wtedy nie było nawet błyskawicznych płatków owsianych!

Przykra prawda ale prawda! Producenci oszukują jak tylko mogą. Tam gdzie tylko mogą ładują chemię, bo oczywiście taniej. Czekolada nie jest wyjątkiem. Produkt jest tani ale i byle jaki…Chociaż nawet te droższe czekolady też mają wiele do życzenia. Takie trafiają u mnie pod lupę. Jak mam płacić to muszę wiedzieć za co!

Domowa czekolada

Składniki:

100 g masła kakaowego

6 łyżek kakao

2-4 łyżki miodu lub tyle samo ksylitolu

czekolada

Przepis na czekoladę to najprostszy przepis jaki może być. Potrzebujecie masło z kakaowca, dobrej jakości kakao, coś do posłodzenia, np. miód lub cukier brzozowy (ksylitol)…Lubicie smakowe czekolady to proponuję chili, wanilię, orzechy czy suszone owoce. Tłuszcz kakaowy jest bardzo twardy. Najlepiej rozpuścić go w kąpieli wodnej, dodać kakao, coś do posłodzenia, wymieszać i wylać do małej foremki. Czekolada zastygnie w temperaturze pokojowej. Potem wystarczy ją podzielić na kawałeczki. Pycha!

Domowa czekolada posiada wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Jest ona bogata w żelazo, wapń, i antyoksydanty. Nasiona kakaowca zawierają resweratrol, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami i ogólnie wpływa na zwiększoną żywotność. Nie na darmo twierdzi się, że jedna tabliczka czekolady przedłuża życie…Czekolada zawiera też magnez, który wspomaga nasz układ nerwowy i poprawia sprawność intelektualną, zapobiega skurczom mięśni. Poza tym czekolada wspomaga układ odpornościowy. Substancje powstałe w wyniku metabolizmu czekolady wpływają pozytywnie na florę bakteryjną w jelitach.

domowa czekolada

Poza tym czekolada zawiera również flawonoidy. To one nadają jej gorzki smak. Flawonoidy polepszają krążenie krwi, wpływają na polepszenie humoru i zmniejszają stress. Niestety wielu producentów usuwa je aby pozbyć czekoladę gorzkiego smaku. Naturalne składniki zawarte w czekoladzie niewątpliwie dostarczają energii. Jedna kostka lub dwie okazjonalnie na pewno nikomu nie zaszkodzi. Jak sądzicie? Poza tym jak ktoś nie lubi kawy, a potrzebuje coś na pobudzenie to może ją zastąpić kawałkiem czekolady, bo kakao również zawiera kofeinę i teobrominę. W dobrej gorzkiej czekoladzie jest tych składników naprawdę niemało. Sama pijąc kawę i zajadając gorzką czekoladę, czuję się jakbym na raz wypiła trzy filiżanki!

 

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

17 komentarzy

  • Nie wiem czy to dobrze, że trafiłam na ten artykuł… :-) Na początku się ucieszyłam, bo czekolada wyszła pyszna, znacznie lepsza, niż ta sklepowa… ale teraz, kiedy po raz kolejny oddałam się temu przepisowi uważam, że takie pyszne przepisy powinny być zabronione, hehe.

    Czekolada jest pyszna, ale forma sama się nie zrobi. Nie mniej, dziękuję za ten świetny przepis… moje kubki smakowe są pod ogromnym wrażeniem.

  • Ja wlasnie kupilam torbe masla kakaowego, torbe masy kakaowej w postaci dropsow i torbe kakao w proszku. Zrobilam juz tyle czekolady, ze zbankrutuje, nie mowiac juz o rozmiarze moich bioder.
    Ja lubie mleczna czekolade, ale trzeba przyznac, ze z maslem kakowym , a nie zwyklym maslem czekolada jest o niebo lepsza. Podrzucam kosteczki sasiadom, bo z mezem nie zjemy tyle czekoladek, i bardzo im smakuje.
    Teraz bede robic czekolade z 100% dropsow kakaowych , masla kakowego, miodu , dla siebie dodam mleka w proszku. Kurcze, wyjdzie mi tego kilka kilogramow czekolady, hmmm na miesiac starczy :-)

  • Jakie masło kakaowe Pani poleca? W internecie mnóstwo propozycji i nie chciałabym zrobić błędu. Dziś zrobiłam z oleju kokosowego, ale to nie to.

    • Masło kakaowe to nie to samo co olej kokosowy. Masło kakaowe jest beżowe i w kawałku, ponieważ przeważają w nim tłuszcze nasycone. Można je kupić w każdym sklepie internetowym po wpisaniu w wyszukiwarce masło kakaowe

  • Masło oddzieliło się od reszty. Nie mogłam tego wymieszać. Musiałam odlać masło, a z reszty powstało coś w rodzaju toffi ciągutek. Nikt nie pisze o takich przygodach i nie wiem, co zrobiłam nie tak. Przepraszam, że zawracam głowę, ale może ma Pani jakieś sugestie. Masło oczywiście kakaowe.

    • Niech Pani doda więcej kakao i miodu. Miód proszę rozpuścić z masłem kakaowym. Zamiast kąpieli wodnej może Pani rozpuścić bezpośrednio na patelni lub w małym rondelku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *