Dieta paleo jest znana wszystkim, którzy chociaż raz podjęli walkę o szczupłą sylwetkę. Kładzie główny nacisk na chude mięso, ryby i nieprzetworzoną, świeżą żywność. Skupia się również wokół ograniczenia węglowodanów, cukru oraz soli. Zwolennicy paleo twierdzą, że to przez nowoczesną dietę i przetworzone jedzenie mierzymy się z różnymi dolegliwościami dieto zależnymi.
Korzyści
Jedną z największych zalet diety paleo, z żywieniowego punktu widzenia, jest fakt zrównoważonego sposobu odżywiania. Dlatego coraz więcej ludzi zaczyna rozważać tę dietę jako zmianę nawyków żywieniowych. Wysoko przetworzona żywność ma zwykle wyższą zawartość dodanego cukru, sodu i tłuszczów trans, co według badań ma duży wpływ na negatywne skutki uboczne, takie jak wysoki cholesterol czy problemy z trawieniem. Dieta paleo jest również dobrym wyborem dla osób uczulonych na gluten lub chcących ograniczyć jego ilość w diecie. Wyklucza wszystkie zboża- w tym pszenicę, żyto i jęczmień. Dodatkową zaletą wspomnianej diety jest jej prostota. Sprawia, że zakupy, planowanie i przestrzeganie diety jest bardzo łatwe i dostępne dla wszystkich.
Produkty w diecie paleo
Produkty przyjazne diecie Paleo to chude nieprzetworzone mięso, owoce morza, warzywa, świeże owoce, jajka, orzechy i zdrowe oleje. Tymczasem dieta nie dopuszcza zbóż, mleka, sera, ziemniaków, roślin strączkowych, przetworzonej żywności, dodatku cukru czy soli oraz rafinowanych olejów roślinnych. Wiele badań i opinii potwierdza, że ten sposób odżywiania pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy, ale nie jest pozbawiony ryzyka. Przechodząc na dietę paleo obniżysz poziom trójglicerydów we krwi, które są odpowiedzialne za choroby serca, cukrzycę i choroby wątroby. Dla osób, które cierpią na wysokie ciśnienie, również zaleca się stosowanie tej diety. Warto jednak wykonywać regularne badania krwi i być pewny, że wszystkie wartości odżywcze dostarczamy w odpowiednich ilościach.
Proponowana lista produktów
- Ryby i owoce morza- dostarczają białka i tłuszczów omega-3.
- Chude mięso- zapewnia to białko o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, witamin (B12) i minerałów (cynk, żelazo).
- Świeże owoce- źródło przeciwutleniaczy i błonnika.
- Warzywa, takie jak brokuły, marchew, ogórki i kabaczek. Są źródłem witamin, minerałów i błonnika, a w dodatku są niskokaloryczne.
- Słodkie ziemniaki- bogate w wartości odżywcze
- Jajka- źródło tłuszczy omega-3 i białko, a także witaminę A i cholinę z żółtka.
- Orzechy (z wyjątkiem orzeszków ziemnych, które są roślinami strączkowymi). Źródło kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin, minerałów i składników odżywczych.
- Oliwa z oliwek- zalecana ze względu na korzyści zdrowotne dla serca, dodatkowo zawiera zdrowe łuszcze i składniki odżywcze.
Zagrożenia związane z dietą Paleo
Głównym problemem jest jedzenie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych. Wiele osób wybiera z diety to, co lubi najbardziej, skupiając się na przykład na samym mięsie i całkowicie zapominając o warzywach. Pamiętajmy, że prawdziwa dieta paleo jest bogata w warzywa, owoce, orzechy i nasiona. Jeśli zbilansujesz swoją dietę wystarczająco, to nie doprowadzisz do żadnych niedoborów.