Degustacja wina to prawdziwa ceremonia, dlatego warto dowiedzieć się, jak powinna wyglądać i jak właściwie przygotować do niej wino. Przeczytaj poradnik dla początkujących i poznaj kilka zasad, które ułatwią degustację wina bez popełnienia faux-pas.
Jak przygotować wino do degustacji?
Przede wszystkim trzeba je schłodzić do odpowiedniej temperatury. Dla win wytrawnych białych sugerujemy temperaturę 8-10 stopni Celsjusza. Dla czerwonego optymalną temperaturą podania jest zakres od 15-17 stopni Celsjusza. Co ważne, w przypadku win słodkich temperatura powinna być jeszcze niższa – wynosić nie więcej niż 8 stopni, a jeśli chodzi o wina musujące sięgać nawet 6 stopni Celsjusza. Wino trzeba przed zaserwowaniem schłodzić w lodówce (nigdy nie przez dodanie do wina kostek lodu)
Ważna informacja: wino musi pooddychać
Po otwarciu wina warto dać mu szansę nieco pooddychać, bo za sprawą powietrza wzmacnia się jego smak i aromat. Można to zrobić, przelewając wino do czystej i osuszonej karafki lub po prostu odstawić na kilka chwil odkorkowaną butelkę. Uwaga: wino przed degustacją można zostawić otwarte maksymalnie na godzinę, po tym czasie sugerujemy rozpocząć degustację. Jeśli zaś prezentacja odbywać się będzie na świeżym powietrzu, warto chronić otwartą butelkę np. przed niechcianymi owadami, których może przyciągać intensywny zapach trunku. Może w tym pomóc uniwersalny korek wielokrotnego użytku. Z kolei przy nalewaniu wina przydatnym akcesorium będzie specjalny nalewak do wina, który dodatkowo je napowietrzy.
Strzelanie korkiem? To nie wypada!
Zasady dobrego wychowania, a przede wszystkim dobre praktyki sommelierskie związane z otwieraniem wina butelkowanego, wymagają, aby korek wyjmować za pomocą korkociągu i robić to… jak najciszej. Strzelanie korkiem nie jest eleganckie, nie wspominając o tym, że możemy kogoś po prostu przestraszyć. W przypadku degustacji strzelanie korkiem nie jest jednak wskazane.
Wyjątkiem mogą być toasty, ponieważ gdy sięgamy po wina musujące, wystrzał traktujemy niejako jako symbol tego, że kieliszek wina wzniesiony jest za czyjeś szczęście lub zdrowie. Jeśli już mowa o toastach, dobrze jest dowiedzieć się, jakie są różnice między szampanem a winem musującym.
Jaki powinien być kieliszek do wina?
Kieliszek z winem powinien być dość duży i zwężać się ku górze, aby wino mogło zachować swój aromat. Warto wiedzieć, że jego kształt jest też wskaźnikiem – najszerszy punkt czaszy kieliszka wyznacza poziom, do którego należy nalać wina. To ważne między innymi dla właściwego napowietrzania wina.
Przy okazji warto wiedzieć, że kieliszek należy trzymać za nóżkę. Tak, aby dłonie nie nagrzewały wina, bo może stracić swoje walory smakowe. Odpowiedni kieliszek do wina to ważny element degustacji, dlatego warto wybrać najlepszy np. w ofercie Rafa-Wino.pl.
Wąchanie i smakowanie, czyli degustacja właściwa
Degustacja to nie tylko smakowanie, ale także oglądanie i wąchanie wina. Robi się to kilka razy, na początku tuż po nalaniu. Degustator chwyta kieliszek w dłoń, wącha wino po raz pierwszy, następnie delikatnie rusza kieliszkiem, aby stworzyć coś w rodzaju wiru. W ten sposób napowietrza wino, ale ma też okazję sprawdzić jego klarowność, odkryć właściwy bukiet zapachów. Zanim przystąpi do spróbowania, wącha je ponownie.
Gdy wreszcie następuje picie wina, wiele osób może być zaskoczonych, bo różni się ono od normalnego spożywania alkoholu np. podczas spotkania towarzyskiego. Na degustacji, po upiciu łyka wina, należy je sobie dokładnie rozprowadzić po całej jamie ustnej. Choć niektórych pewnie to zdziwi, można też siorbać, a nawet wskazane jest, aby wypluwać wino – w końcu tylko degustujemy, a nie mamy zamiaru się upić. Warto jednak pamiętać, że przy degustacji dużej liczby win alkohol, który mamy tylko w ustach, także dostaje się poprzez ślinianki do naszego organizmu. Prowadzenie pojazdów po takiej degustacji jest więc zabronione!
Zobacz także: https://rafa-wino.pl/blog/nowosci/bukiet-wina-co-warto-wiedziec-o-tym-pojeciu-oraz-jak-degustowac-wino-zapachem
2 komentarze
Uwielbiam dobre wino, dzięki za praktyczne porady!
O cieszę się!