Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania? Wiadomo większość roślin strączkowych trzeba namoczyć w wodzie najlepiej na noc. Soczewice czy fasole mung nie wymagają moczenia. Niektóre gatunki soczewicy jak drobnoziarnista soczewica czerwona są już ugotowane po 15 minutach. Rośliny strączkowe typu fasola i ciecierzyca należy gotować w dużej ilości lekko osolonej wody. W ten sposób strączki będą ugotowane równomiernie i zachowają kształt.
Różnokolorowe gatunki fasoli trzeba gotować w oddzielnych naczyniach ze względu na wielkość nasion, różny czas gotowania jak i kolor. Czarna czy czerwona fasola farbuje podczas gotowania. Przyrządzając sałatkę z różnokolorowej fasoli ugotowałam każdą w oddzielnym garnuszku.
Fasolę czy ciecierzycę można kupić gotowe w puszce czy kartonie. Ja jednak wolę gotować strączki po domowemu. Czasami zdarzyło mi się, że zapomniałam namoczyć je na noc. Gotowanie ze strączkami nie należy do spontanicznych zajęć, ale jest na to rada. Namoczone i odcedzone strączki można zamrozić przed gotowaniem. Zawsze moczę więcej nasion. Część wykorzystuję od razu, a resztę mrożę. Kiedy więc mam ochotę na ciecierzycę to tylko wrzucam ją do gotującej wody. Od czasu do czasu używam strączków z puszki ale domowe smakują o wiele lepiej…
Rośliny strączkowe
Bogate w białko, błonnik i minerały.
Z powodzeniem mogą zastąpić mięso kilka dni w tygodniu
Łatwe w przechowywaniu i przyrządzaniu.
Duża różnorodność pod względem smaku, kształtu i koloru
Idealne do sosów, past i potrawek
Można stosować do bezglutenowego pieczenia, zobacz, brownie z czarnej fasoli
3 komentarze
Dzięki za porady! Z pewnością się przydadzą :)
Super!
Bardzo pożyteczny blog :)