Zupa z kurczakiem i makaronem noodle na ostro, na rozgrzewkę, na szybkie trawienie. Zajadałam się nią przez kilka miseczek. Bardzo lubię zupy, moje dzieci lubią, więc co i rusz wymyślam nowe przepisy na zupy. Przyznaję, że mam moją ulubioną zupę, botwinkę. Zupy gotuję wedle pory roku, a wiadomo botwinka rośnie latem…Zupa na bulionie z kurczaka jest bardzo smaczna. Aby zupa była jeszcze bardziej pożywna dodaję do niej odebrane z kości mięso. Nie może się obyć bez warzyw i zieleniny.
Zupa z kurczakiem i noodle
Składniki:
na 4 porcje
1,5 l bulionu z kurczaka
mięso z połowy kurczaka
2 marchewki
1 duży pasternak
2 dymki
3 cm świeżego imbiru, utartego
1 cytrynowa trawa, bardzo drobno pokrojona
2 chili, u mnie czerwona i żółta
garść świeżej kolendry
3 łyżki rybnego sosu
3 łyżki tajskiej soi
3 kostki makaronu noodle
sól do smaku lub więcej soi
czarny pieprz do smaku, opcjonalnie
1 łyżka oliwy
Ugotuj bulion z kurczaka. Imbir i cytrynową trawę podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i pasternak oraz chili, pokrojoną w krążki. Smaż przez minutę. Przełóż warzywa do garnka z bulionem, dodaj pokrojoną w piórka dymkę i część kolendry, grubo pokrojonej. Dopraw zupę soją i rybnym sosem. Jeśli zupa jest za mało słona dodaj więcej soi. Gotuj zupę przez 10 minut. Po 5 minutach dodaj noodle. Na koniec dodaj mięso z kurczaka i dopraw zupę pieprzem. Smacznego.
9 komentarzy
Przepysznie brzmi i wygląda!
O dziękuję bardzo!
Jak apetycznie wygląda ! Te kolory są obłędne i gdy patrzę na to zdjęcie, to mam wrażenie, że czuję ten boski aromat :}
Tak lubię!
Pyszna propozycja na pożywną i smaczniutką zupę! :-)
Dziękuję!
Pysznie sycąca zupa :)
O tak!
nie pogardziłabym miseczką takiej zupy, przepyszna :)