Zupa pomidorowa na skrzydełkach

Święta, święta i po świętach! Pora na powrót do codzienności i bardziej przyziemnych potraw jak zupa pomidorowa na skrzydełkach z kurczaka. Bardzo stęskniłam się za zupą, zwłaszcza za pomidorową. Ostatnio wypróbowałam przepis na pomidorową, taką mocno pomidorową z dużymi oczkami  tłuszczu i  z mięsną wkładką. Zupa musi być pożywna!

przepis na pomidorową

Przepis na pomidorową

6 porcji

Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka

1½ l wrzątku

3 marchewki

1 duży korzeń pasternaka lub pietruszki

200 g selera

1 cebula

1 czosnek solo

2 liście laurowe

100 g pomidorowego przecieru (koncentratu)

150 ml śmietanki, 30%

sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku

3 łyżki natki pietruszki

pomidorowa przepis zupa

Obierz marchewkę, pasternak i seler. Włóż do dużego garnka wraz ze  skrzydełkami. Wlej wrzątek, dodaj przyprawy, pokrojoną cebulę. czosnek i laurowy liść. Gotuj bulion przez godzinę. Wybierz skrzydełka i  korzeniowe warzywa. Obierz mięso z kości i skórki. Pokrój warzywa i włóż z powrotem do garnka. Dodaj przecier pomidorowy i śmietanę. Zagotuj zupę, ewentualnie dopraw solą i przyprawami. Na dnie miseczek ułóż porcję mięsa, wlej zupę i posyp natką pietruszki. Smacznego!

 

 

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.