Zupa z kurczakiem to moja ulubiona zupa o tej porze. Rozgrzewa i syci, a przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów, z kokosowym mlekiem czy z makaronem. Dzisiaj jadę z moim najmłodszym na parę dni do Sztokholmu. Miałam wiele spraw do załatwienia, więc zupa z kurczakiem okazała się szybkim obiadem. Wczoraj mieliśmy turbulencje w ruchu kolejowym. Mam nadzieję, że wyjedziemy i dojedziemy do Sztokholmu o czasie…Lubię podróżować pociągiem. Laptop, kawa i około 500 km w niecałe 3,5 godziny. Szybko, tak szybko, że muszę zjeść tabletkę. Choroba lokomocyjna to rodzinna niedyspozycja. Lepiej żeby zupa została w żołądku…ha, ha…
Tak więc jutro będę pisać do Was ze Sztokholmu. Ciekawe co mój najstarszy syn wymyśli tym razem? Sztokholm jest piękny i ma tyle do zaoferowania. Na pewno pójdziemy gdzieś dobrze zjeść…Jakiś spacer…Rodzinnie, bez stresu.
Zupa z kurczakiem
Składniki:
1 mały kurczak, około 1,2 kg
1,5 l wrzątku
1 liść laurowy
4 liście pora + resztę pora
1 cebula
1 czosnek solo
2 rozetki kapusty pak choi
1 pietruszka
1 batat
150 g groszku, mrożonego
2 łyżki natki pietruszki
100 g mozzarella
150 ml śmietanki
sól do smaku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka curry w proszku
50 g wędzonego boczku
Włóż kurczaka do garnka. Obierz pietruszkę, batata i pokrój w kostkę. Dodaj do kurczaka wraz z liściem laurowym, porem i cebulą i czosnkiem. Wlej wrzątek, wsyp łyżkę soli i gotuj bulion przez godzinę. Wyjmij cebulę, liście pora i liść laurowy. Mięso obierz z kości i skóry i włóż z powrotem do garnka.
Pokrój resztę pora w krążki. Poszatkuj pak choi i dodaj do zupy. Dodaj również rozmrożony groszek. Zagotuj zupę, dopraw pieprzem, curry i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj utartą mozzarellę i śmietankę. Mieszaj zupę, aż mozzarella się rozpuści. Usmaż boczek i lekko przestudzony pokrusz. Podaj zupę w głębokim talerzu posypaną natką i boczkiem.