Szwedzka grochówka z musztardą

Dzisiaj na życzenie jednej z czytelniczek ugotowałam szwedzką grochówkę z musztardą. Niby taka sama jak polska grochowa, a jednak inny smak. No tak musztarda swoje robi. Pyszna grochówka ugotowana na boczku z niewielką ilością warzyw.

W Szwecji można kupić ugotowany groch na gęsto zapieczętowany w folię, który na pierwszy rzut oka wygląda jak gruby serdelek. Ja natomiast skorzystałam z innego wyrobu, a mianowicie ugotowanego grochu, a następnie wysuszonego. Wierzcie mi grochówka była już gotowa po 20 minutach. W normalnym wypadku groch wymaga namoczenia.

szwedzka grochówka z musztardą

Szwedzka grochówka z musztardą

na 5 porcji

Składniki:

300 g łupanego grochu

2 – 2 ½ l wody

400 g surowego boczku

1 duża cebula

1 marchewka

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka majeranku

1 liść laurowy, duży

4 ziarenka ziela angielskiego

5 ziaren czarnego pieprzu

2 – 3 łyżki musztardy

sól i pieprz do smaku

Dodatki

boczek wędzony

świeży chleb

zupa szwedzka grochówka przepis codojedzenia

Obgotuj boczek  z dodatkiem laurowego liścia i ziela angielskiego. Wyjmij boczek. Wsyp groch do wywaru, dodaj startą marchewkę, zrumienioną cebulę, majeranek i tymianek. Gotuj grochówkę, aż groch zacznie się rozpadać. Kiedy grochówka jest już ugotowana dodaj musztardę. Najlepiej pasuje ostra musztarda. Użyj trzepaczki balonówki, aby dokładnie wymieszać musztardę z zupą. Na koniec dopraw grochówkę solą i pieprzem. Podaj grochówkę z podsmażonym, wędzonym boczkiem i pajdą świeżego chleba.
Kuchnia skandynawska przypomina polską kuchnię, a może kuchnia polska przypomina szwedzką… Czasami to sama już nie wiem, ale jedno jest pewne, grochówka z musztardą to nowość na polskim stole! Mam rację?

 

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *