Pyszny obiad z letnich delikatesów

Dzisiaj w końcu miałam czas ugotować ulubiona zupę lata z młodych buraczków i botwiny. Zupa buraczkowa z botwiną już samym kolorem przywodzi o zawrót głowy , nie mówiąc już o smaku. Moja zupa buraczkowa z botwiną jest pełna innych warzyw i ziół. Młoda marchewka, nać selera, młoda cebula, natka pietruszki…Tak, jest to zupa warzywna ale dominują w niej buraki i botwina. Tylko latem można spotkać w sklepie buraki z nacią czyli tzw. botwiną.

zupa buraczkowa z botwiną przepis codojedzenia

Do zupy gotuję oddzielnie ziemniaki. Kiedy zupa jest już na talerzu wtedy dodaję ziemniaki, w które powoli wsiąka czerwień zupy. Uwielbiam tą zupę. Jest ona wspomnieniem dzieciństwa. Moja babcia właśnie tak przyrządzała zupę buraczkową, wykorzystując i buraki i botwinę.

buraczkowa_zupa_botwina_codojedzenia

Dobra i pożywna zupa to zupa ugotowana na domym bulionie. U mnie prawie zawsze jest to rosół z kurczaka. Ważnym dodatkiem do buraczkowej jest również kwaśna śmietana. Dodatkowo lubię dodać  balsamiczny ocet. Buraki są słodkie a ja lubię jak zupa jest lekko kwaśna.

Zupa buraczkowa z botwiną

6 porcji

Składniki:

pęczek buraków z botwiną, ok. 500 g

1½ l bulionu z kurczaka

3 młode marchewki

2 łodygi naciowego selera

½ łyżeczki suszonego majeranku

½ łyżeczki granulowanego czosnku

1 liść laurowy

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

½ łyżeczki czarnego pieprzu

3 łyżki balsamicznego octu

200 ml kwaśnej śmietany

100 ml słodkiej śmietany

sól do smaku

1 cebula

150 g wędzonego boczku

½ kg ziemniaków

kwaśna śmietana do podania

zupa buraczkowa z botwiną

Ziemniaki umyj i ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i lekko wstrząśnij, tak aby ziemniaki się nieco rozpadły. Buraki obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Nać selera, botwinę (liście i łodygi) i marchewki pokrój grubo. Włóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj przez 25 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Dodaj balsamiczny ocet i śmietanę. Zagotuj zupę.

Cienkie plastry boczku usmaż na patelni. Wyjmij na papierowy ręcznik. Pokrój cebulę w drobną kostkę i usmaż na tłuszczu wytopionym z boczku. Boczek i cebulę dodaj do zupy i zamieszaj. Na talerz nałóż porcję ziemniaków i wlej zupę. Na wierzchu połóż łyżkę kwaśnej śmietany. Posyp natką pietruszki. Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *