Francuska zupa cebulowa…Nie mogę zliczyć ile razy już się przymierzałam do tej zupy. Zawsze coś mi brakowało, jak nie cebuli to znów sherry. Ale w końcu ją zrobiłam. Nigdy bym nie pomyślała, że cebulowa zupa może tak smakować, a jednak! Jestem nią zachwycona!
Zupę cebulową podaje się z serowymi grzankami. Ja też takie zrobiłam ale niestety zabrakło ich na zdjęciu. Upiekłam wspaniały pszenny chleb na zakwasie. Trochę mi się zeszło…Ani się obejrzałam a tu prawie ciemno za oknami. W ostatniej chwili zrobiłam zdjęcia….
Francuska zupa cebulowa
Składniki:
5 -8 porcji
- 5 dużych cebuli
- 3 łyżki oleju
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 2 l wołowego bulionu, domowej roboty
- 350 ml sherry
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Pokrój cebulę cienko odcinając piętki. Zacznij od smażenia cebuli w dość wysokiej temperaturze przez 5 minut, po czym zmniejsz i karmelizuj cebulę, aż do uzyskania brązowego koloru czyli około 30 minut. Mieszaj często!
- Następnie dodaj sherry i smaż cebulę dopóki alkohol nie odparuje do jednej trzeciej pierwotnej objętości.
- Dodaj teraz bulion, przyprawy i gotuj zupę powoli przez 40 minut. Zmiksuj, ewentulanie dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj zupę cebulową z grzankami lub chlebem.
5 komentarzy
ooo.. mam inny przepis, inna wychodzi w konsystencji, ale Twojej z chęcią bym spróbowała, chyba sobie zrobię w weekend :)
Moja jest zmiksowana i nie taka gęsta…ale dobra!
Uwielbiam!
Tak, zupa cebula ma też nową fankę we mnie…moja pierwsza cebulowa!
dawno nie robiłam , a tez bardzo lubię taka zupe