Grzybowa z suszonych grzybów to zupa, która często gości u nas na świątecznym stole. Dzisiaj proponuję inny wariant tej bardzo smacznej zupy, mianowicie grzybową z kaszą bulgur. Bulgur zagęścił zupę ale również uczynił ją bardziej treściwą. Mimo wszystko głównym składnikiem zupy są oczywiście suszone jak i świeże grzyby. W tym roku grzyby obrodziły, ususzyłam dosyć dużo, więc mam spore zapasy. Starczą na grzybową, pierogi i bigos.
Grzybowa ma charakterystyczny aromat suszonych grzybów, który podkreśliłam rozmarynem. Dodałam również sporą porcję leśnych pieczarek.
Grzybowa
Składniki:
30 g suszonych grzybów
250 g leśnych pieczarek
1,5 l wywaru z kurczaka
1 duża marchewka
2 ziemniaki
200 g selera
1 pasternak lub pietruszka
1 cebula
1 czosnek solo
1 liść laurowy
50 g bulgur
sól i czarny pieprz do smaku
1 gałązka świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego
¼ łyżeczki białęgo pieprzu
100 ml śmietanki
1 łyżka masła
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na mśle i dodaj pokrojone pieczarki i namoczone grzyby, zachowaj wodę! Smaż przez 2 minuty. Przełóż grzyby z cebulą do garnka z wywarem. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler i pasternak oraz drobno pokrojony czosnek. Dopraw zupę solą, pieprzem i rozmarynem. Gotuj przez 25 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania wsyp bulgur. Ugotowaną zupę dopraw śmietaną i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Podaj zupę gorącą. Smacznego!
8 komentarzy
Szczerze mówiąc grzybowej w takim wydaniu jeszcze nie jadłam ;)
Z kaszą jeszcze grzybowej nie gotowałam i nie jadłam. Intryguje mnie smak tej zupy z dodatkiem rozmarynu:)
Dodatek rozmarynu podkreśla smak suszonych grzybów.
Gosiu to ja się wpraszam na taką zupkę :-)
O bardzo chętnie!
Bardzo lubię zupę grzybową :) Pyszna propozycja :)
Ale mi wigilią zapachniało :) robie podobną zupkę z makaronem jeszcze
No właśnie zauważyłam, że grzybową można przyrządzić z makaronem…pewnie tak zrobię następnym razem!