No oczywiscie, ze mowie o pierogach! Dzisiaj po porannej kawie o 7.30 od razu ruszylam do kuchni. Farsz zrobilam juz wczesniej, wiec zagniotlam szybko ciasto na pierogi i wzielam sie do dziela. Nawet mi to sprawnie poszlo, bo odkad odkrylam przepis na to ciasto traktowane wrzatkiem, robie pierogi z checia i czesto. To ciasto na pierogi jest tak wspaniale, ze moge rozwalkowac je bez podsypywania maka, nie wysycha za szybko i bardzo dobrze sie klei.
Farsz na pierogi zrobilam z kiszonej kapusty i suszonych grzybow, lekko zaostrzylam, a i kapusty za bardzo nie moczylam, bo lubie jak pierogi sa kwaskowate.
Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami to ulubione danie wigilijne mojej połowy, poza smażonym karpem, barszczykiem i polską sałatką ziemniaczaną. Nawet śledzie smakują lubemu! No cóż wychowany nad morzem, więc każda rybka dobra. Ja jem kawior, suszoną i soloną perską rybę, o baaaaardzo specyficznym smaku, więc vice versa! Zawsze dostajemy taką rybę w prezencie od rodziny z Iranu.
A pierogi z kapustą smakują nam najlepiej smażone i chrupiące, a Wy jakie lubicie?
Pierogi z kapusty i grzybow
Składniki:
na 80 sztuk
Ciasto na pirogi
- 750 ml maki
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 250 ml wrzątku
Farsz na pierogi
- 20 g suszonych grzybów
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Zagnieć ciasto z podanych składników, niech odpocznie przez 15 minut.
- Kapustę obgotuj w małej ilości wody przez 15 minut. Odcedź i ewentualnie pokrój na drobniej.
- Grzyby zalej wrzaątkiem i pozostaw na 30 minut, po czym odcedż i pokrój w drobną kostkę. Obierz cebule i też posiekaj drobno. Podsmaż wraz z grzybami na odrobinie oleju. Dodaj kapustę, dopraw solą i pieprzem. Ostudź farsz.
- Rozwałkuj bardzo cienkie ciasto i wykrawaj okrągłe placuszki. Moje mialy 10 cm średnicy. Na środek nakładaj po łyżce farszu i zaklej pierogi na kształt pół księżyca.
- Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie , aż wypłyną do wierzchu, okolo 3-4 minuty.
- Układaj pierogi na talerzu jeden obok drugiego aby się nie pokleiły.
- Przed podaniem podsmaż.
4 komentarze
W tamtym roku nalepiłam 168 zobaczymy jak będzie tym razem :) Pierogi lepimy z mamą w Wigilję :)
Łał, aleś się rozpędziła z tymi pierożkami :))))
Zastanawia mnie teraz, w jakim tępie potem one znikają….
W bardzo szybkim tempie! Ale moje kolezanki juz mnie pobily w ilosci…
Malgosiu ja też cos kolo tego nalepiłam ;)))