Zapraszam na kolejny przepis na pierogi z batatami. Tym razem przygotowałam nadzienie do pierogów ze słodkich batatów, feta i parmezanu. Ten przepis przypomina ruskie pierogi, ale zamiast ziemniaków i twarogu użyłam bataty i feta. Muszę przyznać, że farsz jest bardzo smaczny.
To nic trudnego przyrządzić nadzienie do pierogów. Należy jednak pamiętać, że nie powinno ono być zbyt zwarte ale też zbyt rzadkie. Wiadomo nikt nie lubi jak podczas gotowania pierogów wypływa z nich nadzienie. Oczywiście ważne jest również przygotowanie ciasta na pierogi.
Typowe polskie pierogi to pierogi przyrządzone z ciasta, ukręconego z pszennej mąki i jajka z dodatkiem wrzątku. Tak przyrządzone ciasto na pierogi bardzo łatwo się wałkuje, ale ja od kiedy władam maszynką do krojenia makaronu, używam jej zawsze do wałkowania. Nieważne czy przyrządzam nietypowe ciasto na pierogi, tradycyjne polskie pierogi, czy ravioli. Zawsze korzystam z maszynki do makaronu.
Farsz na pierogi można przyrządzić na mnóstwo sposobów. Uwielbiam pierogi z groszkiem. Przyrządzam pierogi z bobem. W sezonie na jagody gotuję pierogi z jagodami. Tym razem wypróbowałam nadzienie do pierogów ze słodkich batatów. Zamiast twarogu dodałam ser feta. Gotowane bataty są za bardzo wodniste, dlatego upiekłam je w piekarniku. Pieczone bataty są intensywniejsze w smaku i bardziej zwarte. Są wtedy idealne na farsz do pierogów.
Jeśli lubicie alternatywne nadzienie pierogowe to polecam pierogi z batatami, podane z chrupiącym boczkiem, przysmażoną dymką i suszoną pietruszką.
Pierogi z batatami i feta
20 – 30 pierogów
Składniki:
1 duży batat
100 g feta owczego
2 łyżki startego parmezanu
1 cebula
sól i czarny pieprz do smaku
200 g wędzonego boczku
4 dymki, małe cebulki
suszona pietruszka do posypania
Ciasto na pierogi
300 g mąki
3 jajka
szczypta soli
Przekroić batata wzdłuż na pół, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nastawionego na 200ºC. Piec przez 40 minut. Widelec powinien lekko wchodzić w miąższ. Upieczony batat ostudzić. Łyżką wyjąć miąższ, po czym zgnieść widelcem. Umieścić rozdrobniony batat w misce. Dodać pokruszony feta i parmezan.
Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do farszu. Doprawić farsz solą i pieprzem. Następnie z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Rozwałkować ciasto za pomocą wałka lub użyć maszynki do makaronu. Za pomocą szklanki lub foremki wykrawać krążki o średnicy 10 cm.
Na każdy krążek nakładać łyżkę farszu i kleić pierogi, dociskając widelcem. Gotować w lekko osolonej wodzie. Pierogi dobrze ostudzić. Ostudzone pierogi można zamrozić.
Zrumienić pierogi na maśle. Na patelni usmażyć boczek wraz z dymką. Podać pierogi na gorąco z boczkiem, dymką i posypać suszoną natką pietruszki. Smacznego!