Od dawna chodziły za mną pierogi z bobem i ricotta. Uwielbiam wszelkie kluski, kluseczki, kopytka i oczywiście pierogi. Nadzienie do pierogów może przyrządzić dosłownie ze wszystkiego. Nigdy jeszcze nie robiłam pierogów z bobem, więc kiedyś musiał być to pierwszy czas. Lubię pierogi, bób, ricotta, więc obiad marzenie. Ostatnio gotowałam pierogi z groszkiem i feta, więc byłam przekonana, że pierogi z bobem na pewno będą mi smakować! Zwłaszcza podane ze zrumienionym boczkiem natką pietruszki…Zauważyliście, że mam obsesję na punkcie pietruszki! Ma tyle smaku w sobie, mnóstwo witamin i błonnika. Dodaję ją do wszystkiego, nawet do pesto.
Pierogi z bobem
Składniki:
na 44 pierogów
Ciasto na pierogi
300 g mąki
1 jajko
½ łyżeczki soli
150 – 200 ml gorącej wody
Nadzienie
500 g bobu
150 g ricotta
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka pieprzu
1¼ łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Do podania
200 g wędzonego boczku
natka pietruszki, pokrojona
W malakserze zarób ciasto na pierogi, dodając do mąki najpierw jajko, a póżniej wodę. Ciasto powinno być na tyle elastyczne aby praktycznie rozwałkować bez podsypywania mąką. Dlatego wlej najpierw 150 ml wrzątku, a potem dolewaj według potrzeby. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na pół godziny.
Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie. Odcedź, opłukaj zimną wodą i pozbądź łupin. Zgnieć widelcem, dodaj pokruszony ser, przyprawy i oliwę. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek i metalową obręczą lub szklanką o średnicy 10 cm wykrawaj okrągłe placki. Nakładaj po łyżce nadzienie i zaklejaj pierogi na kształt półksiężyca. Wrzucaj do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gotuj 3 – 4 minuty. Ugotowane pierogi wypływają do wierzchu. Wybieraj pierogi cedzakiem i układaj na talerzu. Boczek zrumień na patelni. Lekko przestudzony ostudź i pokrusz na pierogi. Całość posyp pietruszką. Smacznego!
4 komentarze
Bardzo lubię pierogi 😊 Zjadłabym porcyjkę 😊
O gdyby można było tak przez ekran…
wszystkie pierogi biorę w ciemno :) uwilebiam
Tak, a ja mam ulubione i nie lubię wszystkich