Pierogi z bobem i ricotta

Od dawna chodziły za mną pierogi z bobem i ricotta. Uwielbiam wszelkie kluski, kluseczki, kopytka i oczywiście pierogi. Nadzienie do pierogów może przyrządzić dosłownie ze wszystkiego. Nigdy jeszcze nie robiłam pierogów z bobem, więc kiedyś musiał być to pierwszy czas. Lubię pierogi, bób, ricotta, więc obiad marzenie. Ostatnio gotowałam pierogi z groszkiem i feta, więc byłam przekonana, że pierogi z bobem na pewno będą mi smakować! Zwłaszcza podane ze zrumienionym boczkiem  natką pietruszki…Zauważyliście, że mam obsesję na punkcie pietruszki! Ma tyle smaku w sobie, mnóstwo witamin i błonnika. Dodaję ją do wszystkiego, nawet do pesto.

pierogi z bobem

pierogi bób przepis

Pierogi z bobem

Składniki:

na 44 pierogów

Ciasto na pierogi

300 g mąki

1 jajko

½ łyżeczki soli

150 – 200 ml gorącej wody

Nadzienie

500 g bobu

150 g ricotta

1 łyżeczka soli czosnkowej

1 łyżeczka pieprzu

1¼ łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

Do podania

200 g wędzonego boczku

natka pietruszki, pokrojona

pierogi bób

W malakserze zarób ciasto na pierogi, dodając do mąki najpierw jajko, a póżniej wodę. Ciasto powinno być na tyle elastyczne aby praktycznie rozwałkować bez podsypywania mąką. Dlatego wlej najpierw 150 ml wrzątku, a potem dolewaj według potrzeby. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw na pół godziny.

Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie. Odcedź, opłukaj zimną wodą i pozbądź łupin. Zgnieć widelcem, dodaj pokruszony ser, przyprawy i oliwę. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek i metalową obręczą lub szklanką  o średnicy 10 cm wykrawaj okrągłe placki. Nakładaj po łyżce nadzienie i zaklejaj pierogi na kształt półksiężyca.  Wrzucaj do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gotuj 3 – 4 minuty. Ugotowane pierogi wypływają do wierzchu. Wybieraj pierogi cedzakiem i układaj na talerzu. Boczek zrumień na patelni. Lekko przestudzony ostudź i pokrusz na pierogi. Całość posyp pietruszką. Smacznego!

 

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.