Ciasto na pierogi według mnie nietypowe…Właściwie szukałam inspiracji na szpinak. Trafiłam na ten przepis całkiem niedawno i bardzo mnie zaintrygował. Ciasto na pierogi jest całkiem inne od tego, które zawsze przyrządzam. Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną…Miałam wrażenie, że to ciasto na faworki! No cóż po lekkim przekształceniu mogę z powodzeniem polecić Wam nowy przepis na ciasto na pierogi. Jeśli lubicie grzyby i szpinak to również możecie skorzystać z przepisu na takowe nadzienie.
Pierogi uwielbiam pod każdą postacią. Muszę jednak przyznać, że nie lubię ich robić…są takie pracochłonne. Ale kilka razy do roku przezwyciężam moją niechęć i produkuję kilkadziesiąt pierogów na raz. Oczywiście pierogi z kapustą to charakterystyczna potrawa na święta. Latem będą to pierogi z jagodami czy pierogi z truskawkami. Do jakiej pory roku zaliczyć pierogi ze szpinakiem i grzybami? Te można zrobić o każdej porze! Zapraszam więc na pierogowe party!
Ciasto na pierogi
na 25 pierogów
Składniki:
Ciasto na pierogi
2 jajka
50 ml wody
5-6 łyżek kwaśnej śmietany
350 g pszennej mąki + do podsypania
1 łyżeczka soli
Nadzienie do pierogów
150 g świeżego szpinkau
1 bananowa szalotka
125 g wędzonego boczku
300 g mieszanych grzybów, pieczarki, skiitake, portabello
3 łyżki masła
1 łyżka świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
pęczek dymki
32 komentarze
Faktycznie, nietypowe ciasto :) Ciekawe, jak śmietana wpływa na konsystencję i smak :)
Spulchnia je ale ciasto nie jest gumowe.
Ciekawy pomysł :) Muszę przetestować ten przepis na ciasto, ze śmietaną jeszcze nie robiłam.
Ja też robiłam pierwszy raz…
Uwielbiam pierogi, ciasto bardzo ciekawe, ale na pewno pyszne :)
Zawsze coś nowego, a ja muszę koniecznie wypróbować!
Ale pychotka, z pewnością skorzystam z przepisu :)
Polecam!
O jej, ale niesamowicie wyglądające pierożki! Spróbuję je dziś zrobić na obiad, wyglądają nieziemsko naprawdę!
Ciekawe jak smakuje :)
Pierogi są smaczne!
Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam pierogi… Te pysznie się prezentują. Nadzienie nie dla mnie, ale z jagodami czy truskawkami chętnie bym zjadła ;)
Wiadomo, każdy ma ulubione smaki!
Nigdy takiego ciasta nie jadłyśmy :D Bardzo ciekawe :D
Ja też zrobiłam pierwszy raz!
Pierogi należą do jednego z moich ulubionych dań, które mogę jeść w każdej wersji!
Ja też!
Ciekawy pomysł na ciasto. Przyznam, że umiem zrobić pierogi bezglutenowe, chyba się pobawię i zaryzykuję z dodaniem śmietany.
A ja jeszcze nie robiłam bezglutenowych…
Uwielbiam pierogi chyba w każdej postaci :D
Ja też!
Zaciekawiło mnie to ciasto na pierożki, zapisuje i kiedyś wypróbuje je :)
To tak samo jak mnie!Lubię nowości!
Takiego ciasta nie znałam – pomysłowe ;)
Też je niedawno poznałam i dlatego postanowiłam wypróbować…
Ciasto może i nietypowe, ale pierogi wyglądają na bardzo apetyczne. Też nie lubię ich lepić niestety, ale wcinać a i owszem:)
Ciekawe to ciasto :-)
Polecam!
Muszę zrobić pierogi i to jak najszybciej :)
Polecam!
skorzystałam z przepisu , smaczne ciasto. Zrobiłam z jagodami
Super!