Sezon na jagody powoli się kończy, ale ja jeszcze mam spory zapas. Zapraszam zatem na domowe ravioli z jagodami, obficie polane waniliowym sosem. Kocham letnie przepisy. Jagody w nich dominują. Nie ma lata, kiedy bym nie ugotowała pierogów z jagodami, czy nie upiekła jagodzianek. Mimo wszystko staram się zawsze zrobić coś nowego z jagodami.
Tym razem postawiłam na ravioli z prawdziwie włoskiej semoliny. Preferuję bardzo cienkie ciasto na pierogi i dużo jagodowego nadzienia. Od kiedy mam maszynkę do makaronu, nie bawię się w wałkowanie. Niezależnie, czy przyrządzam makaron na obiad, czy też ciasto na pierogi używam maszynki. Ciasto daje się rozwałkować na idealnie cienkie placki.
Jagodowe ravioli podałam z waniliowym sosem na zimno. Jest to prosty sos na szybkiego, który idealnie pasuje do jagód. Ravioli podobnie jak pierogi z jagodami można też podać z kwaśną śmietaną i posypać cukrem. Kiedy mam nieco mniej jagód to przyrządzam pierogi z jagodami i ricotta.
Pierogi z jagodami w postaci ravioli są mocno jagodowe. To jagody sprawiają, że to danie jest tak popularne latem.
Ravioli z jagodami
około 80 sztuk
Składniki:
400 g semoliny
4 duże jajka
500 g jagód
3 łyżki cukru
2 łyżki ziemniaczanej mąki
porcja waniliowego sosu z tego przepisu
Z mąki semoliny i jajek zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekko twarde. Owinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Po tym czasie ciasto zmięknie i stanie się bardziej elastyczne. Rozwałkować ciasto na cienie placki za pomocą wałka lub maszynki do makaronu. Jeśli używacie maszynki możecie z łatwością regulować grubość placków. Ja rozwałkowałam najcieniej jak mogłam, a więc na 9 i ostatnim poziomie.
Na jeden placek nałożyć w odstępach porcję jagód, przykryć drugim nieco większym plackiem i docisnąć. Następnie foremką o dekoracyjnym brzegu docisnąć placki i wyciąć ravioli. Powtarzać, aż do zużycia wszystkiego ciasta i jagód.
Zagotować wodę z solą w dużym garnku. Wrzucić ravioli i gotować przez 3 minuty. Ugotowane ravioli ostudzić na półmisku uprzednio opłukiwanym zimną wodą. To zapobiegnie przywieraniu.
Z przepisu w linku powyżej zmiksować sos waniliowy. Podać ravioli polane sosem. Smacznego!