Dawno nie gotowałam knedli, a to taki pyszne danie na obiad. Domowe knedle z kurczakiem, groszkiem i boczkiem to moja najnowsza wersja tej potrawy. Lubię knedle na słono, ale też i na słodko. Knedle ze śliwkami, czy jarskie knedle z serem i szpinakiem to kilka wcześniejszych przepisów.
Dania z ziemniaków cieszą się dużą sympatią w mojej rodzinie. Knedle są smaczne i syte. Poza tym knedle z kurczakiem można przygotować na wiele sposobów. Do mięsnego farszu często dodaję groszek i boczek. Mięso. z kurczaka jest dosyć neutralne w smaku więc dodatki zwłaszcza takie jak wędzony boczek wzbogacają jego smak i w rezultacie całego dania.
W moim domu nic się nie marnuje. Zawsze staram się nie wyrzucać jedzenia, a resztki obiadowe z powodzeniem wykorzystuję do innych potraw tak jak w przypadku knedli. Lubię, kiedy moje ziemniaczane knedle mają dużo nadzienia. Nie chce, żeby to danie było tylko węglowodanową bombą ale również daniem bogatym w białko.
Knedle z kurczakiem
30 sztuk
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
200 g pszennej mąki
250 g fileta z piersi kurczaka
150 g wędzonego boczku
80 g zielonego groszku
sól i czarny pieprz do smaku
Do podania
3 czerwone cebule
300 g leśnych grzybów
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę i zagnieść puszyste ciasto. Oprószyć mąką i podzielić na 4 porcje. Zrolować na wałek i podzielić na kawałki o wielkości 4 cm. Nadziewać każdy kawałek ciasta farszem i formować okrągłe kule.
Zagotować wodę z solą w dużym garnku i wrzucić knedle. Gotować około 4 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Ułożyć na talerzu opłukanym zimna wodą. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać grzyby i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając, aby grzyby się nie przypaliły tylko szybko odparowały nadmiar wody.
Podać gorące knedle posypane z grzybami i cebulą. Smacznego!