Jeśli jeszcze nie wypróbowaliście mojego autorskiego przepisu na ciasto frangipane z rabarbarem to polecam dzisiaj ciasto frangipane ze śliwkami. Jest niezwykłe zwłaszcza dla kogoś kto lubi migdały. Frangipane to słodka masa migdałowa, w której można zapiec wszelkiego rodzaju owoce. Często łączę frangipane z kruchą tartą.
Dzisiejszy przepis to nie przepis na tartę ze śliwkami ale ciasto ucierane ze śliwkami i migdałową masą. Śliwki miałam schowane na dnie lodówki. Kupiłam je nie pamiętam kiedy, ale w lodówce można doskonale przetrzymać śliwki, zwłaszcza węgierki. To moje ulubione śliwki, które są soczyste, słodkie, a pestka łatwo odchodzi od miąższu.
To ciasto upiekłam dla przyjaciół, którzy byli u nas wczoraj. Osobiście byłam bardzo z niego zadowolona. Piekłam je pierwszy raz. Przyznaję, że czasami ryzykuję. Piekę coś, czego jeszcze nigdy nie piekłam, a co więcej, serwuję to gościom. Gdyby ciasto mi nie wyszło, zawsze mam lody na deser.
To ciasto jednak nie sprawiło mi żadnej trudności. Jest naprawdę bajecznie proste w wykonaniu.
Ciasto frangipane ze śliwkami
forma prostokątna 25 cm x 35 cm
Składniki:
170 g masła, miękkiego
250 g cukru
3 jajka
240 g pszennej mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
otarta skórka z jednej cytryny
800 g śliwek węgierek
60 g cytryn w syropie
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
Domowe frangipane
150 g mąki migdałowej blanszowanej
65 g cukru
2 łyżki golden syropu
szczypta soli
40 g miękkiego masła
3 jajka
Nastawić piekarnik na 170ºC na termoobieg. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Masło i cukier ucierać na puszystą masę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać do połączenia. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać suche składniki do masy jajeczno maślanej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przełożyć ciasto do wcześniej przygotowanej formy i równo rozprowadzić po dnie. Z podanych składników przygotować frangipane. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować na jednolitą masę. Wylać frangipane na wierzch pierwszego ciasta i równomiernie rozprowadzić.
Śliwki przepołowić na pół, wypestkować i rozłożyć po cieście, miąższem do góry. Cytryny w zalewie zmiksować na gładką masę i posmarować nią śliwki. Całość posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez około 50 -60 minut. Dla pewności można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Ciasto powinno być ładnie zrumienione.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na kawałki. Podać z lodami lub z jogurtem wymieszanym z mascarpone i limocello. Smacznego!
P.S.
Zamiast marynowanych cytryn można użyć lemoncurd.