Knedle to wspaniałe danie, do którego można wykorzystać resztki obiadowe w postaci ugotowanych ziemniaków. Lubię knedle z mięsem. Obowiązkowo jesienią robię knedle ze śliwkami. Dzisiaj proponuję knedle z serem i szpinakiem podane z szałwiowym masłem.
Tak, tak poczciwe polskie knedle w nowej, jarskiej wersji. Użyłam twarożku typu wiejskiego i mrożonego szpinaku. Nadzienie przyprawiłam na ostro cebulą, czosnkiem i pieprzem. Podane knedle na talerzu polałam roztopionym masłem szałwiowym.
Knedle z serem i szpinakiem
16 sztuk
Składniki:
500 g ziemniaków
180 g – 200 g mąki
1 jajko
200 g serka wiejskiego lub twarogu
150 g mrożonego szpinaku
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno. Zrumień lekko na patelni, po czym dodaj szpinak. Smaż, aż woda ze szpinaku odparuje. Przełóż wszystko do miseczki i dodaj twaróg. Dopraw nadzienie solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj mąkę i jajko i zarób puszyste ciasto. Uformuj wałek, spłaszcz i podziel na kawałki.
Na każdą porcję ciasta nałóż łyżkę nadzienia, zwiń i uformuj kulkę. Zagotuj wodę a solą i wrzucaj knedle. Gotuj dopóki knedle nie wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmij na talerz za pomocą łyżki cedzaka.
Rozpuść masło na patelni, dodaj pokrojoną świeżą szałwię. Polej knedle masłem szałwiowym przed podaniem.
10 komentarzy
uwielbiam pierogi ze szpinakiem, wiec knedle pewnie tez będą super!
Ja też się szykuję na pierogi ze szpinakiem…
tak kndeli, ze szpinakiem podanych, nie znałam.. u mnie górują na słodko :D
A to wypróbuj koniecznie!
No nie ! Świetny pomysł :) !
Dziękuję !
Gosiu,
pyyyyyyszne!
Wspaniały pomysł na nadzienie.
Dziękuję Aniu!
Nie tylko pyszne, ale bardzo zdrowe. Nie zapominajmy, że szpinak – mimo, że nie każdy może go lubić – obfituje w bardzo zdrowe właściwości, witaminy i minerały, które w znacznym stopniu poprawiają stan naszego organizmu. Dlatego warto go dodawać wszędzie, gdzie to tylko możliwe – również i do knedli czy pierogów. Przepis bardzo ciekawy.
Tak, masz absolutnie rację! Dobrze przyprawiony szpinak posmakuje każdemu.
Pozdrawiam serdecznie