Deszcz, wilgoć, wiatr…nic dziwnego, że zachciało mi się zupy. Kremowa zupa brokułowa jest syta, rozgrzewająca i wprawia mnie w błogi stan. Przemyciłam do niej mnóstwo warzyw, które sprawiają, że zupa brokułowa jest pyszna i zdrowa. Zupa na obiad to danie jednogarnkowe. Lubię gęste zupy, więc zagęściłam ją zmiksowanym selerem, ostrym żółtym serem i po części brokułami.
Jeśli jeszcze nie posiadacie ulubionego przepisu na zupę to wypróbujcie tę brokułową! Niech was nie zwodzi fakt, że to tylko zupa. Zupa jest bardzo kaloryczna i nie są to puste kalorie. Jest to pyszne i zdrowe danie, które daje wiele opcji w przyrządzaniu. Na przykład śmietanę można zamienić na mleko kokosowe. Równie dobrze można wybrać dowolny żółty ser. Polecam jednak ser o zdecydowanym smaku jak ostry cheddar. Do tej brokułowej dodałam szwedzki ser zwany västerbottensost. Słodki posmak warzyw świetnie kontrastuje z ostrym w smaku serem.
To już 97 przepis na zupę na blogu codojedzenia. Moja miłość do zup nie była taka oczywista, kiedy byłam dzieckiem. Pojawiła się i wzmocniła wraz z wiekiem. Właściwie to polubiłam zupy poprzez moje dzieci, które jadały często zupy w przedszkolu, a potem domagały się ich w domu.
Zupę można ugotować na przysłowiowym gwoździu. Dla mnie jednak jest ważne, aby zupa była syta i smaczna. Kremowa zupa brokułowa posiada te właściwości.
Kremowa zupa brokułowa
8 porcji
Składniki:
1½ l rosołu z kurczaka
600 g brokułów
300 g selera korzeniowego
2 marchewki
kawałek pora
1 liść laurowy
1 puszka kokosowego mleka
130 g sera żółtego cheddar, u mnie szwedzki ser västerbottensost
sól , czarny pieprz, chili w proszku
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Obrać warzywa korzeniowe i pokroić w kostkę. Gotować w rosole do miękkości przez około 20 minut. Na 8 minut przez końcem gotowania dodać różyczki brokułów i gotować dalej.
Wyjąć warzywa łyżką cedzakową. Część brokułów odłożyć, a resztę zmiksować z pozostałymi warzywami. Wlać warzywne puree do zupy wraz z kokosowym mlekiem. Dodać starty ser, całe brokuły i zagotować. Doprawić zupę przyprawami i suszoną pietruszką. Podać z chlebem. Smacznego!