Tani obiad w styczniu można przyrządzić ze świątecznych resztek. Polecam zatem sałatkę makaronową z pieczonym schabem, zielonym groszkiem i sosem blue cheese. Sałatka makaronowa to mój tradycyjny pomysł na tani i szybki obiad. Po świętach jest pusto w portfelu, ale też czujemy się nieco przejedzeni świątecznymi specjałami. Pasta na obiad to lekkie danie.
Uwielbiam jeść sałatki przez cały rok. Przyrządzam je i na zimno i na ciepło. Dzisiejsza sałatka to danie na zimno, które pasuje zarówno na lunch do pracy jak i kolację. Taką sałatkę można przyrządzić z dowolnie wybranych produktów. Ja akurat miałam resztki pieczonego schabu, które swobodnie możecie zamienić na pieczonego kurczaka, resztki indyka, włoskie antipasti, czy tuńczyka z puszki.
Lubię też, kiedy w mojej sałatce jest dużo zieleniny i warzyw. Oczywiście nie może w niej zabraknąć dressingu blue cheese. Blue cheese to dressing przyrządzony z majonezu, sera pleśniowego i wody. Bardzo prosty dressing i bardzo smaczny. Jestem smakoszem serów pleśniowych, więc ten dressing to dla mnie perełka.
Tani obiad w styczniu to naprawdę żaden problem. Jeśli przejadło Wam się mięso, czy wędlina zamieńcie je ser feta, jajka, czy po prostu więcej warzyw.
Tani obiad w styczniu z makaronem
4 porcje
Składniki:
150 g makaronu kokardki, waga sucha
200 g pomidorów koktajlowych
100 g groszku zielonego, mrożonego
8 suszonych pomidorów w zalewie
1 czerwona cebula, mała
2 łyżki kopru, pokrojonego
80 g rukoli
50 g roszponki
350 g pieczonego schabu
80 g sera pleśniowego
porcja dressingu blue cheese, tutaj przepis
Groszek blanszować w osolonej wodzie przez 5 minut, po czym odcedzić i opłukać zimną wodą. Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić makaron i również opłukać zimną wodą. Wymieszać makaron z posiekanym koprem, rukolą, roszponką i groszkiem.
Następnie przepołowić pomidory koktajlowe, pokroić suszone pomidory, schab i pokruszyć ser pleśniowy. Dodać do sałatki i lekko przemieszać. Przygotować dressing z przepisy w linku powyżej. Polać sałakę dressingiem tuż przez podaniem. Smacznego!