Świąteczna sałatka z halloumi, granatem i orzechami to kolejna propozycja na święta. Ostatnio trafiłam na mnóstwo wpisów w internecie, które są przesycone poradami jak uniknąć świątecznego obżarstwa. Po pierwsze nawet kilkodniowe obżarstwo i skok wagi to nie przyrost wagi netto, to nagromadzenie wody w organizmie. Zazwyczaj po kilku dniach waga wraca do normy…To tak w nawiasie…Podobnie jak spadek wagi tak i przyrost wagi to powolny proces. Nikt chyba z Was nie wierzy, że może przytyć przez święta 3 kilogramy w postaci tłuszczowej tkanki?
Tak czy inaczej świąteczna uczta zwłaszcza wigilia może być całkiem przyjemnym dla żołądka i duszy przeżyciem, zwłaszcza kiedy mięsne potrawy zastąpimy większością warzyw, serów i orzechów. Świąteczna sałatka z halloumi i pysznymi dodatkami już dawno należy do mojego do świątecznego repertuaru…Najważniejsze, że są to zdrowe smaki i piękne kolory.
W Polsce przyjęło się, że na wigilię gotujemy bez mięsa. Słuchałam kiedyś księdza, który podważył to przekonanie, słusznymi zresztą faktami. U mnie w domu bywa różnie. U rodziny mojego ojca jeśli obchodzono wigilię w niedzielę, tak jak w tym roku to podawano również dania z mięsem. W Szwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę, pierogi, smażonego karpia i barszczyk. Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę mnie nie przeraża. Rzadko kiedy poddaję się jakimś sugestią zwłaszcza tym religijnymi. Spędzam święta w spokoju i rodzinnym gronie i to jest dla mnie najważniejsze.
Świąteczna sałatka z halloumi
Składniki:
na 4 porcje
500 g dyni, np. piżmowej
2 łyżki oliwy
150 g halloumi
100 g mieszanych orzechów, u mnie, pekan i włoskie
1 granat
150 g jarmużu
100 g mieszanki sałat
2 łyżki oliwy
2 łyżki balsamicznego octu
1 łyżka miodu
sól i czarny pieprz młotkowany do smaku
Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarnika nastawionym na 200ºC. Opłukaj jarmuż, sałatę i osusz. Odetnij liście z twardych łodyg jarmużu, poszarp lub pokrój. Wymieszaj z sałatą i ułóż na półmisku. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą patelnię i usmaż halloumi pokrojony na kawałki. Ułóż na sałacie z ciepłą, pieczoną dynią. Wlej do małego słoiczka lub butelki z korkiem oliwę, ocet, miód. Dodaj sól, pieprz, zakręć i wstrząśnij mocno dressing. Polej sałatkę dressingiem. Wierzch sałatki posyp pestkami granatu i orzechami. Smacznego.
9 komentarzy
Niecodzienna alternatywa dla tradycyjnej świątecznej sałatki jarzynowej :)
Pięknie wygląda i pewnie też tak smakuje :)
Pojadłam, nie powiem!
U Ciebie jak zawsze pięknie, zdrowo, kolorowo :) Pyszności :)
Sałatka prezentuje się genialnie. Coś czuję że będziemy ją smakować jeszcze przed świętami.
Miłego dnia.
Przepięknie wygląda, na pewno będzie ozdobą świątecznego stołu :)
Wspaniała sałatka na każdą okazję 😃
Idealna na przystopowanie ze świątecznym obżarstwem :D
też tak myślę!