Sałatka jarzynowa zwana tu i ówdzie sałatką ziemniaczaną, warzywną czy sałatką rosyjską. To popularna sałatka w Niemczech czy w Iranie, niezastąpiona na polskim stole. Sałatka jarzynowa na bazie ziemniaków, u mnie według rodzinnego przepisu to sałatka z dodatkiem jabłka. Moje dzieci i mąż uwielbiają tę sałatkę
Chociaż wymyślam nowe przepisy to jednak z chęcią przyrządzam polskie klasyczne dania. Sałatka jarzynowa niewątpliwie do nich należy. Prawdziwy hit!
W moim rodzinnym domu kroi sałatkę ojciec niemalże z mikroskopijną dokładnością. Ja aż taka dokładna nie jestem…ale moja sałatka jarzynowa smakuje równie wybornie! W tej sałatce znajdziecie warzywa, domowy majonez i jabłko…Mój ulubiony przepis na pokaźną porcję.
Sałatka jarzynowa – przepis
6 – 8 pocji
Składniki:
6 dużych ziemniaków
4 duże marchewki
1 cebula
5 jajek
200 g groszku, u mnie mrożony
4 duże kiszone ogórki
3 jabłka średniej wielkości
1 łyżka francuskiej musztardy
1 łyżka soli lub wedle smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
600 ml majonezu, u mnie majonez domowy
Ziemniaki i marchewkę ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej wodę i odstaw do ostygnięcia. W oddzielnym garnku ugotuj jajka na twardo. Zielony groszek gotuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłócz zimną wodą. Pozostaw na durszlaku.
Obierz warzywa ze skórki, a jajka ze skorupek. Pokrój w drobną kostkę. Pokrój ogórki i obrane jabłka. Przyrządź majonez według tego przepisu i dodaj do sałatki wraz z groszkiem, musztardą, solą i pieprzem. Wymieszaj. Sałatka smakuje najlepiej jak postoi w lodówce.
1 Komentarz
taka sałatka jest zawsze dobra