Jogurtowa sałatka do obiadu to przystawka, którą często przyrządzam i modyfikuję na wiele sposobów. Można ją przyrządzić tradycyjnie mieszając jogurt z ogórkami i solą. Ja lubię czasami dodać rzodkiewki i jakieś zioło. Może to być natka pietruszki lub mięta pieprzowa. Poza tym dodaję do jogurtowej sałatki pokruszoną feta i oliwę. Z przypraw preferuję czarny pieprz ale taka sałatka smakuje super posypana dukkah.
Ta przystawka to mieszanka kilku kuchni. Znajdziecie w niej grecki ser feta. Najczęściej kupuję owczy. Uwielbiam smak feta. Jest to jeden z moich ulubionych serów solankowych. Mięta pieprzowa to zioło popularne w wielu kuchniach światach. Dodaję je do perskiej zupy noworocznej, do warzywnych sałatek, koktajli. Mięta w połączeniu z feta jest niesamowita. Jako dziecko nigdy nie przepadałam za miętą ale teraz nadrabiam i stosuję ją w mojej kuchni bardzo często. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie. U mnie rośnie na balkonie jak zwariowana.
Jogurtowa sałatka pasuje do obiadu z mięsem. Jest to również doceniana przystawka do grilla. Przygotowanie sałatki zajmuje mało czasu. Można ją przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce. Nie mogę się doczekać lata i sezonu na grilla. Tą sałatkę przyrządzam niezależnie od pory roku ale wiosną i latem ze świeżymi nowalijkami smakuje najlepiej.
Jogurtowa sałatka z feta
4 porcje
Składniki:
350 g greckiego jogurtu, 10% tł.
100 g feta
2 ząbki czosnku
1 ogórek, średniej wielkości
2 łyżki oliwy z oliwek
garść mięty pieprzowej lub wedle smaku
1 łyżka przyprawy dukkah, tutaj przepis
sól do smaku
Pokrój ogórka w kostkę i posól. Następnie dodaj pokrojoną miętę, pokruszony feta, dukkah i oliwę. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Uwaga, feta jest słona, trzeba uważać aby Wymieszaj sałatkę. Wstaw do lodówki aby się schodziła.
2 komentarze
Ciekawa sałatka do obiadu ;)
Bardzo fajna i prosta w wykonaniu. Dużo wnosi ząbek czosnku który idealnie smakuje z jogurtem :)