Ostatnio natrafiłam na przyprawę zwaną dukkah. Nigdy się wcześniej z nią nie spotkałam. Przepis na dukkah to właściwie mieszanka przypraw, nasion sezamu i laskowych orzechów. Przyprawę bez problemu można przygotować samemu. Ma to swoje zalety, ponieważ można dobrać zioła i przyprawy według własnych upodobań. Osobiście bardzo lubię dukkah z dodatkiem suszonej mięty pieprzowej i kminu rzymskiego. Jest pyszna.
Zapytacie pewnie do czego stosować taką mieszankę? Ja dodaję dukkah praktycznie do wszystkiego. Posypuję nią kremowe zupy, sałatki, a ostatnio użyłam nawet do panierowania. Taka orientalna mieszanka świetnie podkreśla smak podpłomyków z ciecierzycą. Można nią również posypać twarożek na śniadanie.
Dukkah przypomina nieco zaatar, na który przepis już Wam zaprezentowałam. Podobnie jak zaatar przygotowuję większość ilość mieszanki dukkah i przechowuję w słoiku w szafce. Warto mieć ją pod ręką.
Przyprawa pochodzi z Egiptu. Mam koleżankę w pracy, która pochodzi z Egiptu i poczęstowała nas daniem z dukkah. Od razu stwierdziłam, że to moje smaki. Uwielbiam kmin rzymski i kolendrę. Są takie aromatyczne, kiedy odpowiednio przechowywane i to one właśnie nadają charakter przyprawie.
Przepis na dukkah
około 500 ml
Składniki:
60 g orzechów laskowych
90 g sezam, łuskanego
2 łyżeczki zmielonej kolendry kolendry
1½ łyżki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonej mięty pieprzowej
¼ łyżeczki soli
Przygotuj dwie patelnie. Na jednej upraż orzechy, a na drugiej sezam z kminem rzymskim. Orzechy potrzyj o siebie. Najlepiej wysyp je na ściereczkę i pocieraj aż większość łupin odpadnie. Wsyp orzechy, nasiona, miętę i zmiksuj na drobno. Na koniec dodaj sól kolendrę. Wymieszaj dukkah i przesyp do słoika. Zakręć słoik i przechowuj w szafce.