Witam serdecznie i zapraszam na wspaniały przepis na rybę, karp smażony z zielonym makaronem i orzechami. W tym przepisie połączyłam ulubione przysmaki w jedną smakowitą całość. Oczywiście mowa o domowym pesto, którym doprawiłam makaron. Tym razem zrobiłam pesto z awokado i laskowych orzechów. Trochę inaczej ale jak zwykle smacznie i po domowemu. Nie wiem jak Wy ale jak pierwszy raz spróbowałam domowego pesto to przepadłam! Kupne pesto po prostu mi nie smakuje!
Smakoszy ryb nie muszę przekonywać do karpia. U mnie cała rodzinka przepada za rybami, karp nie jest żadnym wyjątkiem. W tym przepisie użyłam odfiletowanego karpia…no prawie. Karpia usmażyłam na zrumienionym maśle z dodatkiem laskowych orzechów i pietruszki. Po prostu same pyszności!
Karp smażony z laskowymi orzechami
Składniki:
5-6 porcji
- 800 g karpia, odfiletowanego
- 150 ml posiekanych laskowych orzechów, uprażonych
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól i czarny pieprz do smaku
Pesto z awokado
- 1 awokado średniej wielkości
- 150 ml posiekanych laskowych orzechów, uprażonych
- 1 doniczka dorodnej bazylii
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 3 czubate łyżki startego parmezanu
Podane składniki na pesto zmiksuj stopniowo dolewając oliwę. Dopraw pesto solą i grubo zmielonym pieprzem.
Ugotuj 350 gram makaronu typu wstążeczki w lekko osolonej wodzie. Odcedzony i ciepły makaron wymieszaj z pesto.
Podziel karpia na mniejsze porcje. Posól i popieprz. Zrumień masło na patelni i smaż rybę po obu stronach. Dodaj orzechy i pietruszkę. Podsmaż przez minutę. Podawaj rybę z makaronem posypaną orzechami.
wygląda oszałamijąco :] wielbiciele ryb będą zachwyceni!
Dziękuję!
bardzo apetyczny pomysł :)
Dziękuję!
Smakowity zestaw!
jej ale mi ochoty na karpia zrobiłaś
Dawno karp jadłam karpia, więc smakował niesamowicie…
Uwielbiam karpia – ale właśnie wtedy kiedy nie jest ten świąteczny, wigilijny, bo to ryba która smakuje wybornie zawsze, nie tylko w grudniu.
Niestety nie lubię karpia od zawsze, ale prezentuje się fajnie :)