Błyskawiczne tagliatelle z krewetkami i koktajlowymi pomidorami. Idealne danie na upały! Szybkie i łatwe do przyrządzenia. Krewetki uwielbiam, a makaron z krewetkami to po prostu pycha! To już mój kolejny przepis na makaron z krewetkami. Wcześniej przyrządziłam makaron z krewetkami i łososiem i spaghetti z krewetkami na ostro.
Tagliatelle z krewetkami
Składniki:
4 porcje
400 g świeżego makaronu lub 300 g waga sucha
300 g świeżo obranych krewetek, około 1 kg nieobranych
100 ml dobrej oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 czerwone chili, cienkie plasterki
250 g koktajlowych pomidorów
sól i czarny pieprz do smaku
skórka i sok z połowy cytryny
garść liści świeżej bazylii
Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie. Suchy makaron wymaga dłuższego gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Delikatnie podsmaż czosnek i chili, tak aby się nie zrumieniły. Dodaj pomidorki i smaż aż pomidorki się zmarszczą. Dopraw sos solą i pieprzem oraz otartą skórką i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj liście bazylii i krewetki. Zamieszaj i potrzymaj chwilę chwilę na ogniu tak aby krewetki się ogrzały, nie gotuj. Dodaj gorący makaron i wymieszaj.
2 komentarze
Mniam! Wygląda naprawdę przepysznie :) Uwielbiam krewetki w każdej postaci – w cieście piwnym, w tempurze, w pad thai… ale tagliatelle jeszcze z krewetkami nie jadłam. Na pewno wypróbuję w ten weekend :)
Pyszne danie ! Uwielbiam potrawy z krewetkami :)