Świąteczne śledzie – koreczki w zalewie octowej nieco korzennej

Świąteczne śledzie czas zacząć przyrządzić. Uwielbiam śledzie i zawsze robię ich kilka rodzajów. Wyjadam je prosto ze słoika. Zwłaszcza śledziowe koreczki czyli inaczej rolmopsy łatwo chwycić i podgryzać. Świąteczne śledzie muszą być zawsze ekstra! Zazwyczaj używam duże i mięsiste filety tak zwane matiasy. Są najlepsze, przede wszystkim dobrze oczyszczone z ości. Na święta kupuję około 1 kg śledzi solonych. Najpierw je moczę w zimnej wodzie, zmieniając kilka razy wodę. Na ogół śledzie są słone na tyle na ile im pozwolę moczyć się w wodzie. Do zalewy octowej octowej zatem dodaję bardzo mało soli.

śledzie świąteczne rolmopsy przepis codojedzenia

Zalewa octowa jest prosta w przygotowaniu. Dodaję do niej gwiazdkę anyżu, liście laurowe ziele angielskie i czarny pieprz. Używam przypraw w całości i dosyć sporo, bo lubię jak zalewa octowa pachnie korzennymi przyprawami. Zalewę gotuję i studzę.

Rolmopsy zawsze robię z kiszonym ogórkiem i marchewką. Dodaję również cebulę. Lubię śledzie z czerwoną cebulą. Zwinięte śledzie z plasterkami warzyw przekłuwam wykałaczką i układam ciasno  w słoiku. Potem wlewam zalewę, zamykam i wstawiam do lodówki. Uważam, że im dłużej śledzie przechodzą tym sa lepsze. Więc tydzień przed świętami to dla mnie normalna opcja.

śledzie świąteczne przepis blog kulinarny codojedzenia

Śledzie świąteczne rolmopsy

20 sztuk

Składniki:

1 kg śledzi solonych w zalewie

1 duża marchewka, ugotowana i obrana z e skórki

2 małe czerwone cebule

3 ogórki kiszone

Zalewa octowa

200 ml octu, u mnie 11%

500 g wody

2 łyżeczki cukru

10 ziaren czarnego pieprzu

6 ziaren ziela angilekskiego

2 liście laurowe

5 goździków

1 gwiazdka anyżu

2 łyżeczki soli

śledzie świąteczne przepis codojedzenia

Śledzie namocz w zimnej wodzie. Zmień wodę najmniej dwa razy, aby śledzie osiągnęły w miarę słony smak. W międzyczasie przygotuj zalewę octową. Wlej wodę i ocet do małego garnka. Dodaj sól i przyprawy. Zagotuj i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Odsączone śledzie pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki jeśli są bardzo duże. Na wierzchu ułóż plaster ogórka kiszonego, marchewki i cebuli. Zwiń w korek i przekłuj wykałaczką. Układaj śledzie ciasno w litrowym słoiku z przykrywką. Na koniec wlej zalewę, przykryj pokrywką i przechowuj w lodówce. Śledzie są już dobre po 2 dniach. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *