Świąteczne śledzie czas zacząć przyrządzić. Uwielbiam śledzie i zawsze robię ich kilka rodzajów. Wyjadam je prosto ze słoika. Zwłaszcza śledziowe koreczki czyli inaczej rolmopsy łatwo chwycić i podgryzać. Świąteczne śledzie muszą być zawsze ekstra! Zazwyczaj używam duże i mięsiste filety tak zwane matiasy. Są najlepsze, przede wszystkim dobrze oczyszczone z ości. Na święta kupuję około 1 kg śledzi solonych. Najpierw je moczę w zimnej wodzie, zmieniając kilka razy wodę. Na ogół śledzie są słone na tyle na ile im pozwolę moczyć się w wodzie. Do zalewy octowej octowej zatem dodaję bardzo mało soli.
Zalewa octowa jest prosta w przygotowaniu. Dodaję do niej gwiazdkę anyżu, liście laurowe ziele angielskie i czarny pieprz. Używam przypraw w całości i dosyć sporo, bo lubię jak zalewa octowa pachnie korzennymi przyprawami. Zalewę gotuję i studzę.
Rolmopsy zawsze robię z kiszonym ogórkiem i marchewką. Dodaję również cebulę. Lubię śledzie z czerwoną cebulą. Zwinięte śledzie z plasterkami warzyw przekłuwam wykałaczką i układam ciasno w słoiku. Potem wlewam zalewę, zamykam i wstawiam do lodówki. Uważam, że im dłużej śledzie przechodzą tym sa lepsze. Więc tydzień przed świętami to dla mnie normalna opcja.
Śledzie świąteczne rolmopsy
20 sztuk
Składniki:
1 kg śledzi solonych w zalewie
1 duża marchewka, ugotowana i obrana z e skórki
2 małe czerwone cebule
3 ogórki kiszone
Zalewa octowa
200 ml octu, u mnie 11%
500 g wody
2 łyżeczki cukru
10 ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren ziela angilekskiego
2 liście laurowe
5 goździków
1 gwiazdka anyżu
2 łyżeczki soli
Śledzie namocz w zimnej wodzie. Zmień wodę najmniej dwa razy, aby śledzie osiągnęły w miarę słony smak. W międzyczasie przygotuj zalewę octową. Wlej wodę i ocet do małego garnka. Dodaj sól i przyprawy. Zagotuj i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Odsączone śledzie pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki jeśli są bardzo duże. Na wierzchu ułóż plaster ogórka kiszonego, marchewki i cebuli. Zwiń w korek i przekłuj wykałaczką. Układaj śledzie ciasno w litrowym słoiku z przykrywką. Na koniec wlej zalewę, przykryj pokrywką i przechowuj w lodówce. Śledzie są już dobre po 2 dniach. Smacznego!