Schab zapiekany pod beszamelem ze szpinakiem to bardzo pyszne i efektowne danie, które można podać z ziemniakami czy pyszną sałatką z kaszy gryczanej. Moje dzieci uwielbiają tradycyjne kotlety schabowe ale dzisiejsze schabowe bardzo im smakowały.
Lubię przyrządzać schabowe, bo to dla mnie przede wszystkim szybki obiad. Poza tym schabowe można przyrządzić na wiele sposobów, więc nie ma szansy, że kiedyś mogą się znudzić. Na pewno nie w moim domu.
Schab zapiekany pod beszamelem przyrządziłam po raz pierwszy. Jako dodatek do sosu wybrałam szpinak no i oczywiście żółty ser i parmezan. Przepis jest prosty i warty wypróbowania.
Schab zapiekany pod beszamelem
5 – 6 porcji
Składniki:
800 g schabowego
2 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 g świeżego szpinaku
250 ml mleka
1 łyżka masła, czubata
20 g mąki
80 g dojrzałego żółtego sera, u mnie cheddar
2 łyżki utartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Zacznij od przygotowania beszamelu. Rozpuść masło na patelni i dodaj mąkę. Smaż przez 2 minuty, aż zasmażka będzie lekko rumiana. Pora na gorące mleko. Dodaj je powoli do zasmażki cały czas mieszając. Sos będzie dosyć gęsty. Dodaj teraz starty żółty ser i mieszaj dopóki ser się nie rozpuści.
Posiekaj cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie. Dodaj do sosu. Opłucz szpinak i również dodaj do sosu. Dopraw beszamel solą i pieprzem.
Kotlety schabowe oczyść z błon, osusz, posól i popieprz. Podsmaż kotlety na oliwie po obu stronach. Ułóż w żaroodpornej formie. Przykryj kotlety beszamelem i zapiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym na 200ºC (termoobieg).
13 komentarzy
Bardzo rzadko robię danie ze schabem, ale to zaskoczyło mnie totalnie, wspaniałe zdjęcia, baaaardzo smacznie i pomysłowo.
Dziękuję bardzo! A ja często i za każdym razem coś nowego…
Myślę, że to bardzo dobre połączenie!
Dziękuję Pati!
To już wiem co będzie dzisiaj na obiad :)
Jak dla mnie połączenie składników wręcz idealne – szpinak, czosnek, beszamel i parmezan – to musi być przepyszne :)
Dziękuję!
Genialny i smaczny obiad ,cudowne masz pomysły.
Dziękuję Laura!
Mmm… wygląda fantastycznie!
a ja dodałam pomidorka. Wiedząc, że nie było go w przepisie czułam, że trochę nie pasuje ale mój mąż się zachwycał :)
A z czym Pani podała schab- zdjęcie? Smakowicie wszystko wygląda. Napewno zrobię;)
Z sałatką na ciepło z kaszy https://codojedzenia.pl/salatka-z-kalafiorem-kasza-gryczana-i-chevre/