Schab zapiekany pod beszamelem ze szpinakiem

Schab zapiekany pod beszamelem ze szpinakiem to bardzo pyszne i efektowne danie, które można podać z ziemniakami czy pyszną sałatką z kaszy gryczanej. Moje dzieci uwielbiają tradycyjne kotlety schabowe ale dzisiejsze schabowe bardzo im smakowały.

Lubię przyrządzać schabowe, bo to dla mnie przede wszystkim szybki obiad. Poza tym schabowe można przyrządzić na wiele sposobów, więc nie ma szansy, że kiedyś mogą się znudzić. Na pewno nie w moim domu.

kotlety schabowe po beszamelem

Schab zapiekany pod beszamelem przyrządziłam po raz pierwszy. Jako dodatek do sosu wybrałam szpinak no i oczywiście żółty ser i parmezan. Przepis jest prosty i warty wypróbowania.

Schab zapiekany pod beszamelem 

Schab zapiekany pod beszamelem 

5 – 6 porcji

Składniki:

800 g schabowego

2 łyżki oliwy

1 cebula

3 ząbki czosnku

100 g świeżego szpinaku

250 ml mleka

1 łyżka masła, czubata

20 g mąki

80 g dojrzałego żółtego sera, u mnie cheddar

2 łyżki utartego parmezanu

sól i pieprz do smaku

schabowe zapiekane pod beszamelem

Zacznij od przygotowania beszamelu. Rozpuść masło na patelni i dodaj mąkę. Smaż przez 2 minuty, aż zasmażka będzie lekko rumiana. Pora na gorące mleko. Dodaj je powoli do zasmażki cały czas mieszając. Sos będzie dosyć gęsty. Dodaj teraz starty żółty ser i mieszaj dopóki ser się nie rozpuści.

Posiekaj cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie. Dodaj do sosu. Opłucz szpinak i również dodaj do sosu. Dopraw beszamel solą i pieprzem.

Kotlety schabowe oczyść z błon, osusz, posól i popieprz. Podsmaż kotlety na oliwie po obu stronach. Ułóż w żaroodpornej formie. Przykryj kotlety beszamelem i zapiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym na 200ºC (termoobieg).

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *